Povestea vieții lui Șostakovici, un mare compozitor distrus de comuniști
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-vietii-lui-sostakovici-un-mare-compozitor-distrus-de-comunisti/

Sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 12.30, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, a avut loc în Pavilionul Romexpo, la standul Editurii Nemira, lansarea romanului „Zgomotul timpului” de Julian Barnes.

Un articol de Liliana Matei|20 noiembrie 2016

Despre cea mai recentă operă de ficțiune a acestuia, care are în centrul figura compozitorului rus Dmitri Șostakovici, au vorbit jurnalistul cultural Marius Constantinescu, fin observator al vieții muzicale, istoricul religiilor Eugen Ciurtin și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira, coordonatorul Colecției Babel, în care este pulicată seria de autor dedicată cunoscutului scriitor britanic.

Primul roman scris de Julian Barnes după „Sentimentul unui sfârșit”, volumul cu care a câștigat Man Booker în 2011, „Zgomotul timpului” apare în România în același an în care a fost publicat în Marea Britanie și în SUA. Rafinată biografie ficționalizată a unuia dintre cei mai importanți compozitori ruși din secolul XX, cartea tratează lupta artistului cu mecanismele de distrugere ale puterii totalitare și, de asemenea, lupta unui artist cu propria sa conștiință.

„Fantomaticul Șostakovici, un muzician distrus”, potrivit lui Eugen Ciurtin, este privit în contextul degradării sale umane într-un roman de forță, care începe cu o scenă asemenea: un om așteaptă în fața unui lift. Cu valiza făcută, Șostakovici așteaptă zile și nopți să fie arestat de agenții revimului sovietic. Traiectoria lui este recompusă cu mare grijă pentru cuvânt într-un roman care este și un exercițiu de stil, calitate remarcată de jurnalistul Marius Constantinescu.

Numărându-se printre cele mai atrăgătoare titluri noi de la ediția din 2016 a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, romanul scriitorului britanic face parte din seria de autor pe care i-o dedică Editura Nemira și în care au apărut peste zece volume.

Luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Julian Barnes va purta un dialog cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu prin FaceTime. Accesul la eveniment este gratuit dar se face pe baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro.

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.