Modele pentru tineri: poveşti de viaţă care ne inspiră
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-de-viata-care-ne-inspira/

Aflat la cea-a de-a IV-a ediţie, Evenimentul „Modele pentru tineri“ a reunit în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane idei inspiraţionale din două domenii opuse: artă şi sport, avându-i ca invitaţi pe Mihai Leu, Vişinel Costel Bălan, Andreea Răducanu şi George Ivaşcu

Un articol de Judy Florescu|15 martie 2013

Aflat la cea-a de-a IV-a ediţie, evenimentul „Modele pentru tineri“ a reunit în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane idei inspiraţionale din două domenii opuse: artă şi sport, avându-i ca invitaţi pe Mihai Leu, Vişinel Costel Bălan, Andreea Răducanu şi George Ivaşcu.

Probabil cel mai emoţionat dintre vorbitori, Mihai Leu a împărtăşit motivaţia sa în cele două cariere de box şi de raliuri, dar şi motivul renunţării la acestea: dragostea pentru familie.

Mihai Leu: „În orice faci, pentru a reuşi trebuie foarte multă muncă. Orice competiţie sportivă se aseamănă cu viaţa în esenţa ei. Orice greşeală se plăteşte, adversarul nu te iartă niciodată, caută să profite de orice greşeală de-a ta. Nu trebuie să te laşi niciodată. Întotdeauna, dacă ai ambiţie şi perseverezi, chiar dacă nu reuşeşti de prima dată, până la urmă vei ajunge unde ţi-ai dorit.“

George Ivaşcu: „Vreau să vă spun un lucru: încercaţi!“

Actorul George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a spus că primii cu care trebuie să începem să lucrăm suntem noi înşine, că propria percepţie asupra noastră influenţează percepţia celorlaţi despre noi şi că arta actorului înseamnă arta de a emoţiona, iar la final a împărtăşit ultimele vorbe ale bunicii sale de pe patul de moarte: „să nu uitaţi să mâncaţi!“

George Ivaşcu: „Tehnologia continuu te însingurează. Eu recomand tuturor actoria, nu pentru a deveni actor, ci pentru a deveni un bun comunicator. Nicolae Steinhardt spunea că există trei tipuri de comunicare: comunicaţia, comunicarea şi cuminecarea, adică a împărţi, a împărtăşi cu cineva, ce are la bază primul sentiment de care omul nu se desparte: iubirea.

Cel mai greu pe scenă este să spui te iubesc. Vreau să vă spun un lucru: încercaţi! Citez din Hamlet: „a fi sau a nu fi?”. Încearcă în ceea te priveşte să fii. Şi merită să nu-ţi omori emoţiile , vorba lui Tolstoi, să devii un cadavru viu. Merită să-ţi depăşeşti fricile ca să nu trăieşti într-un continuu absurd. Absurdul nu este abstract, nu este de neînţeles. Absurdul e paradoxul şi viaţa e paradoxală.

George Ivaşcu
directorul Teatrului Metropolis 

Copilul Andreea Răducanu a povestit cu sclipiri de inocenţă momentele grele petrecute în urmă cu 14 ani la Jocurile Olimpice în care a fost nevoită să renunţe la medalia de aur, dar că a învăţat absolut din tot ce i s-a întâmplat să nu renunţe la ceea ce o pasiona.

Andreea Răducanu: „Am avut un start reuşit datorită familiei, care este şi astăzi echilibrul meu. Motivaţia pe care o găseam care să mă facă să mă întorc zi de zi în sala de sport era pasiunea pentru gimnastică. Aşa cum eu am obţinut performanţă în sport, fiecare dintre voi puteţi obţine performanţă în orice domeniu. Cred că şi comunicarea este extrem de importantă pe lângă iubirea pe care o avem pentru cei dragi şi aşa cum spun cei înţelepţi înveţi ceva din lucrurile pe care le primeşti.“

Tânărul actor şi iniţiator de proiecte umanitare, Vişinel Costel Bălan, a mărturisit că pe drumul spre universitate i-a luat foc maşina, apoi extrem de destins şi de pozitiv a vorbit despre lecţiile sale de viaţă, despre ce l-a determinat să înfiinţeze Asociaţia „Împreună Desenăm Viitorul“ şi despre motivul pentru care a refuzat să înfiinţeze un centru de copiii la Bruxelles, continuând să lupte pentru realizarea acestui vis în România.

Vişinel Costel Bălan: „E foarte greu să stai să priveşti, cel mai frumos e să trăieşti. Am fost şi rămân unul dintre cei mai norocoşi copii ai sistemului, dat fiind că şapte din o mie de copiii instituţionalizaţi merg mai departe. Mie dacă mi se întâmplă un lucru rău, mi se pare genial. Ceea ce-mi doresc cel mai mult pe lumea aceasta este să dau tot ce am mai bun din mine pentru ca şi cei din jurul meu să beneficieze de acea dragoste pe care trebuie s-o oferim fiecare dintre noi. Cheia succesului în această lume este iubirea. Nu putem facem nimic dacă nu iubim, iar eu am reuşit fiindcă eu iubesc absolut tot ceea ce fac.”

Credit foto: Silviu Pal

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt invitați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Ulitkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului ”Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.

25
/10
/16

Autorul „Cuvintelor potrivite” se naște sub semnul zodiacal al Gemenilor, în 21 mai 1880, la București, ca rod al conviețuirii nelegitime dintre tatăl român, Nicolae Theodorescu, funcționar de bancă și Rozalia Arghesi, de origine germană, venită din Ardeal, menajeră, în casa Theodorescu.

24
/10
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați începând de miercuri, între 26 și 30 octombrie (de la orele 10.00 la 22.00), la ediția de toamnă a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. Evenimentul, la care intrarea va fi liberă, va avea loc la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi.

23
/10
/16

Joi, 27 octombrie, de la ora 16.00, la Cărturești Verona, va avea loc lansarea volumului „Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini”, coordonată de David Esrig, care apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.

22
/10
/16

Ediția de toamnă a târgului Kilipirim se va desfășura în perioada 26-30 octombrie, zilnic, între orele 10.00 şi 22.00, la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, oferind reduceri substanțiale la standul fiecărei edituri. Intrarea este liberă.

20
/10
/16

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc mult mai redus de a muri prematur. În plus, există numeroase beneficii ale cititului, printre care stoparea declinului cognitiv și creșterea gradului de inteligenţă.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

14
/10
/16

De 43 de ani, Petru Popescu trăieşte şi scrie în Los Angeles. Este romancier, scenarist şi realizator de filme americane. A ales să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1974 şi asta după o carieră de success în Romania, multe dintre romanele sale făcând vâlvă la acea vreme. „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Să creşti într-un an cât alţii într-o zi”, „Sfârşitul bahic”, romane apărute în Anglia şi Suedia, apoi „Copiii Domnului”, toate fiind publicate pâna la plecarea sa din România.

13
/10
/16

Editura Nemira publică în colecția Yorick volumul Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini, concepută și coordonată de David Esrig. Cartea apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.

13
/10
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie pe pagina sa de Facebook că Bob Dylan nu ar fi avut nevoie de acest Nobel pentru Literatură, pentru că, deşi el însuşi l-a tradus în limba româna şi nu contestă faptul că este un poet şi un geniu muzical, crede că acest premiu major pentru literatură ar fi trebuit să fie acordat unui “scriitor adevărat”

11
/10
/16

Conceput sub forma unui triptic, impresionantul volum Ulysses, 732. Romanul romanului de Mircea Mihăieş, apărut la Editura Polirom în ediţie cartonată, e prima încercare în România de a face atât o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cât şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia.