„Povești din București în Benzi Desenate” continuă până pe 10 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-din-bucuresti-in-benzi-desenate-continua-pana-pe-10-august/

Expoziţia „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”  va rămâne deschisă publicului până la data de 10 august 2014, la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) , Bd. Ion  C. Brătianu nr 2.

Un articol de Judy Florescu|14 iulie 2014

Craii de Curte Veche, Miţa Biciclista, Ioniţă Tunsul, personajele lui Caragiale împreună cu Vlady, Pisica Pătrată şi Bucureştenii secolului 21, ajung la Palatul Suţu! Artiştii Puiu Manu, Şerban Andreescu, Mihai Ionuţ Grăjdeanu, Alin Teodor Ivan, Alexandru Ciubotariu şi Octav Ungureanu îşi prezintă personajele şi poveştile lor din Bucureşti, în cadrul Salonului BD.

Despre inițiativa unui astfel de proiect, dar și despre benzile desenate mai mult ca o aducere aminte a copilăriei, ne povestesc trei persoane implicate în procesul de creație și organizare a expoziției Povești din București în Benzi Desenate.

Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București: „Salonul BD este primul proiect de acest gen care intră într-un muzeu. Este dăruit Bucureștiului și vieții urbane în general, dar artiștii sunt din toată țara. A fost dorința unui grup mai restrâns de a aduce ceva nou în zona muzeală, pentru că banda desenată este o artă liberală, foarte apreciată în orașele cu vechime mare în spate și mai ales în orașele care au o viteză foarte puternică în a se tehnologiza cu fiecare generație.  Mă refer aici la orașe din Extremul Orient, la orașe japoneze, de pildă, sau la orașe occidentale din zona Țărilor de Jos.

Drept urmare am descoperit cu mare bucurie că există un sincron în artă, între ceea ce se întâmplă în România și orașele amintite, prin benzile desenate. Autorii care sunt prezenți aici în salon sunt apreciați în străinătate, sunt publicați și cultivați acolo.

Bucureștenii pot descoperi o parte reflexivă a unei copilării pe care probabil au uitat-o, iar dincolo de această introducere cu siguranță vor avea și bucuria de a vedea povești noi, pentru că sunt niște grafice care aruncă o imagine asupra prognozei, cum ar putea fi un oraș al viitorului, al concretului.

Sunt câteva lucrări expuse aici despre comportamente nișate ale unei generații nu confuzate și nici în derivă, care într-un oarecare fel încearcă să se revolte prin accesorii completate de comportament, iar benzile desenate cultivă și arată și această situație.”

Mihai Grăjdeanu, artist grafic: „De mic, prin benzile desenate am transpus povești pe care le vedeam în filme, iar din 2007 am avut prima colaborare profesionistă în acest sens. Am nouă tablouri în expoziția Salonul de benzi desenate, dintre care La țigănci de Mircea Eliade, o nuvelă care mie mi-a plăcut foarte mult în școală, pe care am adaptat-o la bandă desenată, legenda Miței Biciclista, și Craii de Curtea de Veche, o poveste despre străzile Bucureștiului de odinioară.”

Mădălina Corina Diaconu, co-organizator al expoziției „Povești  din București în Benzi Desenate”: „Un salon de benzi desenate nu s-a mai făcut într-un palat (Palatul Suțu.) Ce se poate povesti mai frumos într-un oraș decât misterele sale? Iată că am găsit șase artiști fiecare cu poveștile lui, fiecare cu interpretările lui, unele sunt incredible, unele ne surprind, iar pentru cei care vor veni, vor vedea un București al anilor 1800, 1900, 2000 și chiar 2050. Iubesc benzile desenate, iubesc artiștii români, iubesc poveștile românești, pe care cred că e timpul ca toată lumea să le cunoască.”

Foto: Gabriel Boholț

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.