Povești urbane din Balcani la cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-urbane-din-balcani-la-cea-de-a-saptea-editie-a-divan-film-festival/

Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară), eveniment dedicat filmului şi bucătăriei din Balcani, va avea loc între anul acesta în perioada 20 – 28 august la Craiova şi în Portul Cultural Cetate din judeţul Dolj. La Craiova, proiecţiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă şi duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfăşura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc şi concerte şi demonstraţii culinare.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2016

“Povești urbane din Balcani”, tema acestei ediții unește sub aceeași umbrelă peste 30 de filme – lungmetraj, scurtmetraj și documentare – și un simpozion.

“Deși țările balcanice păreau condamnate la ruralism, Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinați de peisajul și fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin București și Belgrad.

În ultimii ani, creațiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel și filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un București nefardat.

Există așadar și un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, încărcat de tensiune și personalitate”, spune Marian Țuțui, directorul artistic al Divan Film Festival.

Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câștigătoare a mai multor premii, dar și adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: Bal-Can-Can/ Bal-Kan-Kan (2005, r. Darko Mitrevski, Macedonia-Italia-Marea Britanie) și Parada/ The Parade (2011, r. Srdjan Dragojević, Serbia- Slovenia- Croația- Macedonia-Franța-Marea Britanie).

Bal-Can-Can, o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată. Filmul a câștigat două premii la festivalurile de film de la Moscova (Rusia) și Motovun (Croația).

După ce a urmărit o înregistrare plină de violență a paradei gay eșuate din Belgrad, în 2001, regizorul sârb Srdjan Dragojević a hotărât că trebuie să atace acest subiect. Parada a fost filmat de abia în 2010 și abordează problema homofobiei balcanice într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei.

Într-o zonă care la vremea lansării filmului, în 2011, număra mai puține cinematografe decât Londra, Parada a adus în cinematografe peste 500.000 de oameni (Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina).

Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2012 publicației britanice The Guardian, regizorul Srdjan Dragojević se declara sceptic în ceea ce privește schimbarea atitudinii sârbilor față de comunitatea LGBT, în timp Ante Tomić, un critic de film croat, găsea o explicație în faptul că oamenii au fost atrași în număr atât de mare la cinema datorită “miștoului” pe care filmul îl face de atitudinea macho balcanică, heterosexualitatea bine determinată a locuitorilor acestui spațiu, precum și de frica ridicolă față de gay.

Parada a câștigat trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, în 2012, printre care Premiul Publicului.

Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va avea loc în perioada 22 – 28 august, la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului:https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Foto: Divan Film Festival – facebook.com/DivanFilmFestival

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.