„Poveștile Festivalului” – un tur ghidat prin programul ediției 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-festivalului-un-tur-ghidat-prin-programul-editiei-2019-a-festivalului-international-george-enescu/

Festivalul Internaţional „George Enescu” a lansat seria video „Poveştile Festivalului”, un tur ghidat prin programul ediţiei din 2019, realizat de Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naţionale.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2019

Timp de 23 de zile, în grupaje video de maximum cinci minute, experimentatul muzician descoperă, pentru publicul curios, dantelăriile din programul acestei ediții, oferind astfel argument pentru a alege unul sau altul dintre cele peste 60 de spectacole care se desfășoară continuu, pe parcursul Festivalului, la Sala Palatului și Ateneul Român.

„M-am concentrat pe două dintre cele mai intense segmente ale Festivalului: la Sala Palatului, seria Mari Orchestre și la Ateneul Român, cu seriile „Recitaluri și Orchestre Camerale” și „Concertele de la Miezul Nopții”. Aici sunt zilnic evenimente, unele se și suprapun și atunci ne-am gândit să oferim câteva informații melomanilor pentru a-și selecta spectacolele preferate. Festivalul este foarte dens, ceea ce îi imprimă o diversitate aparte și îi dă savoare. Sunt bijuterii artistice pentru fiecare gust și trebuie să treci cu răbdare prin program pentru a le descoperi. Eu punctez aceste mici elemente care pot orienta melomanii ce nu au timp să aprofundeze programul”, spune Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naționale.

Difuzarea celor 23 de video-uri a început cu selecția și recomandările pentru weekend-ul de debut – zilele de 31 august și 1 septembrie 2019. Ulterior, în fiecare zi, în perioada 27 iunie – 17 iulie, va fi încărcat pe canalul Youtube al Festivalului Internațional „George Enescu”și pe pagina de Facebook câte un nou video. Ghidul este util și pentru cei care vor urmări Festivalul online, pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro, pentru a-și putea programa vizionările.

„Din discuțiile cu iubitorii Festivalului am înțeles că le-ar fi util să poată naviga prin agenda încărcată, pentru a se clarifica în privința conținutului, să se lămurească mai bine în privința așteptărilor, pentru că oricât de mult ai iubi și asculta muzica, se întâmplă să nu fi la curent cu toți artiștii și toate formulele de spectacol care se regăsesc în Festival. De asemenea, nici timpul nu permite tuturor să se conecteze la toate manifestările. Așa s-a născut ideea unui tur ghidat, pentru a facilita alegerea și programarea optimă”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a Festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și 9 orchestre de talie mondială.  Ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică și Teatrul Excelsior, propunând concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și Orchestre camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, precum și o serie de spectacole extraordinare. Mai multe detalii, aici.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.