„Poveștile Festivalului” – un tur ghidat prin programul ediției 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-festivalului-un-tur-ghidat-prin-programul-editiei-2019-a-festivalului-international-george-enescu/

Festivalul Internaţional „George Enescu” a lansat seria video „Poveştile Festivalului”, un tur ghidat prin programul ediţiei din 2019, realizat de Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naţionale.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2019

Timp de 23 de zile, în grupaje video de maximum cinci minute, experimentatul muzician descoperă, pentru publicul curios, dantelăriile din programul acestei ediții, oferind astfel argument pentru a alege unul sau altul dintre cele peste 60 de spectacole care se desfășoară continuu, pe parcursul Festivalului, la Sala Palatului și Ateneul Român.

„M-am concentrat pe două dintre cele mai intense segmente ale Festivalului: la Sala Palatului, seria Mari Orchestre și la Ateneul Român, cu seriile „Recitaluri și Orchestre Camerale” și „Concertele de la Miezul Nopții”. Aici sunt zilnic evenimente, unele se și suprapun și atunci ne-am gândit să oferim câteva informații melomanilor pentru a-și selecta spectacolele preferate. Festivalul este foarte dens, ceea ce îi imprimă o diversitate aparte și îi dă savoare. Sunt bijuterii artistice pentru fiecare gust și trebuie să treci cu răbdare prin program pentru a le descoperi. Eu punctez aceste mici elemente care pot orienta melomanii ce nu au timp să aprofundeze programul”, spune Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naționale.

Difuzarea celor 23 de video-uri a început cu selecția și recomandările pentru weekend-ul de debut – zilele de 31 august și 1 septembrie 2019. Ulterior, în fiecare zi, în perioada 27 iunie – 17 iulie, va fi încărcat pe canalul Youtube al Festivalului Internațional „George Enescu”și pe pagina de Facebook câte un nou video. Ghidul este util și pentru cei care vor urmări Festivalul online, pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro, pentru a-și putea programa vizionările.

„Din discuțiile cu iubitorii Festivalului am înțeles că le-ar fi util să poată naviga prin agenda încărcată, pentru a se clarifica în privința conținutului, să se lămurească mai bine în privința așteptărilor, pentru că oricât de mult ai iubi și asculta muzica, se întâmplă să nu fi la curent cu toți artiștii și toate formulele de spectacol care se regăsesc în Festival. De asemenea, nici timpul nu permite tuturor să se conecteze la toate manifestările. Așa s-a născut ideea unui tur ghidat, pentru a facilita alegerea și programarea optimă”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a Festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și 9 orchestre de talie mondială.  Ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică și Teatrul Excelsior, propunând concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și Orchestre camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, precum și o serie de spectacole extraordinare. Mai multe detalii, aici.

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

30
/06
/15

Nume sonore din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului".

29
/06
/15

În această seară, de la ora 18.00, la Sala Radio, sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, va avea loc un concertul special. Repertoriul inedit va cuprinde ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.

29
/06
/15

În vârstă de 74 de ani, tenorul spaniol Placido Domingo va oferi, în încheierea stagiunii de la Teatro Real din Madrid, un mic concert în locul reprezentației prevăzute cu opera Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini. Domingo a mărturisit că este extrem de marcat de moartea surorii sale şi nu este în stare că joace în acest spectacol.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

22
/06
/15

Dansul dervișilor - meditația în mișcare prin care musulmanii Sufi cred că pot intra în comuniune cu Dumnezeu - a venit la București săptămâna trecută, în varianta laică și educativă a lui Ziya Azazi.

22
/06
/15

Acorduri fine, armonii eclectice, expresivitate și ritmuri ademenitoare și calde de jazz vă întâmpină sâmbătă, 27 iunie, la o nouă ediție Jazzaj la ARCUB. Începând cu ora 20:00, sala ARCUB din strada Batiște nr.14 vă va introduce într-o călătorie muzicală incitantă alături de Sorin Zlat Trio, printr-un concert de jazz autentic românesc - Endurance.

22
/06
/15

Sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, concertul programat luni, 29 iunie (ora 18.00), la Sala Radio, vă propune un repertoriu inedit, ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA.