Povestile își caută fotografii
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-isi-cauta-fotografii/

Proiectele de fotografie documentară spun o poveste despre oameni, una neaşteptată, emoţionantă, sinceră, fără să-l constrângă pe fotograf la o anumită formă – e alegerea lui ce anume şi cum ne arată în imagine.

Un articol de Petre Ivan|4 februarie 2015

Povestile își caută fotografii – atelier de proiecte de fotografie documentară coordonat de Petruț Călinescu.

„Fotografia documentară și cea de presă pleacă de la aceleași premize, ale situațiilor reale, neregizate. O diferență o face timpul acordat fiecăreia: cea de presă înseamnă grabă, moment surprins, viteză de difuzare. La fotografia documentară, tocmai inversul, de slow-jurnalism, îi dă esența. Fotografia de portret poate deveni documentară. […] Sunt proiecte cu fotografii foarte frumoase care și-au documentat strict membrii familiei sau doar pe unul singur. […] Un proiect bun de fotografie documentară e puternic în primul rând vizual și schimbă ceva în tine: emoții, percepții, adaugă informații.” – Petruț Călinescu

Petruț Călinescu este fotograf independent, îl cunoașteți prin Mândrie și Beton, proiectul foto care spune povestea locuitorilor din Țara Oașului și

Petrut Calinescu

Petrut Calinescu

Maramureș care lucrează de 20 de ani în Franța și își contruiesc în satele de baștină case în care nu au timp să locuiască.

Între 26 februarie și 19 martie, la Foto Hub, în București, va avea loc atelierul de proiecte de fotografie documentară coordonat de Petruț Călinescu.

Atelierul este organizat de Revista de Povestiri, are 4 întâlniri de câte 3 ore, una pe săptămână, costă 400 lei și presupune o preselecție, pe baza a 10 fotografii anterioare și o idee de proiect de fotografie documentară.

Deadline-ul pentru înscrieri e 20 februarie. Mai multe detalii pe pagina atelierului.

Foto: Povestile își caută fotografii, Petruț Călinescu – Petrut Calinescu

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.