Poveştile lui Dede’s – CINEMA, CINEMA…
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-lui-dedes-cinema-cinema/

Povestea a început cu 29 de ani în urmă*. Am ratat o excursie la munte şi, ca să nu rămân supărat, am fost dus de tatăl meu la film, la Casa de Cultură din Găeşti. Aşa am pătruns în lumea cinematografelor. Îmi amintesc că primul meu film a fost Superman. Din acel moment, împreună cu Dede senior (amator de filme şi fan Spencer Tracy) am cunoscut una din cele mai mari distracţii ale acelor vremuri, mersul la cinema.

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|13 noiembrie 2015

Nu conta că de pe scaunele cinematografului Gloria din Găeşti, care suportau pe mulţi şi multe, mai împrumutam şi câte un purice – inconvenientul nu era băgat în seamă. Din această sală, câţiva ani mai târziu, când eram licean, mă ridica miliţia, pe mine şi pe alţii de vârsta mea, pentru că, se presupunea, la ora 10 trebuia să fiu la şcoală. Faptul că învăţam după-amiază nu conta.

Tot in Gloria am abandonat pentru prima dată un film, dintr-o neatenţie fatală, am cumpărat bilet convins că rulează Drumul spre Victorie trezindu-mă la Vandana, un sirop indian la mare preţ atunci. Mai există un film care m-a determinat să părăsesc sala de cinema, Dracula un mort iubăreţ, o parodie absolut idioată. Revenind la Vandana, nu am suportat ca în locul filmului de război, pigmentat cu fotbal, să înghit o lălăială la modă. De cinematograful din Găeşti avea să se aleagă praful, ultimul film vizionat acolo fiind Mai iute ca moartea.

Întorcându-mă în timp, imediat după Superman, tot cu Dede senior, am văzut şi primul film pe ecran lat, Vikingii, în Bucureşti, la Luceafărul. De altfel, de câte ori ajungeam în Capitală, năvăleam împreună cu tatăl meu  pe actualul bulevard Elisabeta, strada cu cinematografe cum îi spuneam, unde serveam câte trei pelicule una după alta. Făceam apoi cale întoarsă spre casă, 70 de kilometri.

În vacanţa de iarnă, cura de filme o făceam la Piteşti, unde mergeam la o mătuşă. Chiar şi în satul de pe Argeş rulau destul de des filme, de obicei în sala de sport a şcolii. Nu mă deranja că schimbatul rolelor transforma un film de 90 de minute în unul de 3 ore.

Mai târziu, în studenţie, am început să descopăr cinematografele de cartier din Bucureşti. Pe lângă clasicele Studio, Scala, Patria, Luceafărul sau Corso,  ajungeam adesea la Buzeşti, Griviţa, Favorit şi… Giuleşti, care aveau un aer mai aparte. Odată, împreună cu viitoarea soţie a trebuit să cumpăr mai multe bilete la Cinematograful Giuleşti pentru ca Bravehart să ruleze exclusiv pentru noi doi. Schema o exersasem singur la Buzeşti, unde am văzut Patul conjugal alături de o sticlă de vin şi o armată de şobolani. Nu multe ore mai târziu, echipa de fotbal a României reuşea un egal în Ţara Galilor şi nationala obţinea calificarea la Mondiale.

Dar poate cei mai frumoşi ani de cinefil au coincis cu prima întâlnire cu Cinemateca. Şi, probabil, cel mai stupid moment al vieţii mele de iubitor de filme l-am trăit pe un scaun, la Scala, când, însoţit  de o prietenă de ultimă oră, am decis să văd Tăcerea mieilor. Am revăzut pelicula de mai multe ori, dar nu înţeleg de ce, în acel moment, mi-a produs o stare de greaţă greu de stăpânit. Eroic, am făcut faţă situaţiei.

Ar ma fi Alvin și veveritele*, ultimul film văzut de mine într-o sală de cinema, dar primul pentru cel mai tânăr membru al familiei.

Desigur, aceste filme nu sunt cele mai bune pe care le-am văzut, dar sunt cele care mi-au rămas în memorie dintr-un motiv sau altul. Ar mai fi de zis că într-o zi am căzut de la balconul unui cinematograf aflat  în reconstrucţie – vizionam liniştit Ochii nopții sau că în alta a trebuit să bat bine un bărbat cu altă orientare sexuală decât a mea, care părea mai sedus de farmecele mele decât de Ultimul Samaritean – filmul de pe ecran. Şi poate poate că am mai şi uitat câteva dintre toate aceste momente cinematografice, că om sunt şi eu.

* Text scris în 2008, an în care cinematografia românească producea filme precum: Restul e tăcere, Nunta mută, Podul de flori, Nunţi, muzici şi casete video, Schimb valutar, Boogie, Elevator, Megatron,  Supravieţuitorul şi aşa mai departe.

Foto: CINEMA – cinemagia

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+