Povestiri din Miserupia, debutul dramaturgic al Lorenei Lupu
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestiri-din-miserupia-debutul-dramaturgic-al-lorenei-lupu/

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.

Un articol de Andrada Văsii|27 septembrie 2013

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi  teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.  

Inspirată de un reportaj pe care l-a făcut pentru o publicaţie glossy, cu câteva victime ale traficului de carne vie, Lorena a decis că subiectul merita mai multă atenţie decât cele câteva pagini de gazetă. A prelucrat dramaturgic informaţia, apoi a asumat-o actoriceşte.

A surprins lucid dramatism şi comedie involuntară, teamă şi vitejie de conjunctură, în dozajul perfect pentru a vă ţine cu sufletele la gură timp de o oră cu Povestiri din Miserupia şi, în funcţie de disponibilitatea de reacţie a publicului, zece – douăzeci de minute.

Povestiri din Miserupia cu un personaj de 13 ani

După o reprezentaţie a spectacolului Povestiri din Miserupia, scriitoarea Cristina Nemerovschi nota: „O poveste cum sunt multe: cea a unei fetițe de 13 ani, a cărei mamă este plecată la muncă în străinătate și al cărei tată este alcoolic.

Autoarea spectacolului spune că a fost inspirată de un reportaj, iar lucrul ăsta se simte – povestea e vie; e ruptă, cu carne și sânge, din realitate, e credibilă, atât de firească încât te atinge, oricât de insensibil ai fi.

Jocul Lorenei este atât de firesc, de lipsit de emfază, încât te țintuiește de scaun și stai acolo, trecând alături de personaj prin toate variațiile lui de stare: inocență, fericire, depresie, disperare, speranță, teroare, resemnare.”

Povestiri din Miserupia

Lorena Lupu joacă în Povestiri din Miserupia

„Din punctul meu de vedere, Miserupia e one-person-show-ul perfect. Eu am centrat, eu am dat cu capul. Am scris şi mi-am asumat interpretativ ce am scris. De aceea, organizez de fiecare dată sesiune de Q & A după spectacol. Pentru că unicul meu ochi exterior, în acest show, sunteţi voi”, spune Lorena Lupu.

Lorena Lupu, regizorul spectacolului Povestiri din Miserupia, a debutat în 2006 cu romanul „Rondo capriccioso”,  . A publicat „Bătăuşul de câmpi”, în 2007, experimentul literar – fotografic Hyde Park, în 2009, în colaborare cu fotograful Dinu Lazăr, a contribuit cu texte pentru spectacolul „Requiem: Nu ştii nimic despre mine“ al coregrafului Răzvan Mazilu, în 2011 şi a cunoscut un remarcabil succes comercial în 2012 cu romanul erotic „Dona Juana“, prefațat de Cristian Mungiu şi cu turneul literar aferent, „Dona Juana şi prietenii”.

În 2008, a fost premiată alături de Dorin Ionescu la Gala Tânărului Actor, pentru spectacolul „Apa de Havel”, de Matei Vişniec, iar în 2011 şi-a adjudecat Premiul pentru Experiment la Gala Superscrieri, organizată de Fundaţia Friends for Friends.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Foto credit: Teatrul Luni, spectacolul Povestiri din Miserupia

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.