Pozitia copilului a ratat lista scurtă la Oscaruri
https://www.ziarulmetropolis.ro/pozitia-copilului-a-ratat-lista-scurta-la-oscaruri/

„The Hunt” şi „La grande bellezza” se numără printre cele nouă lungmetraje care au fost incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Pozitia copilului nu se regăseşte pe această selectă listă.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2013

„The Hunt” şi „La grande bellezza” se numără printre cele nouă lungmetraje care au fost incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Pozitia copilului nu se regăsește pe această selectă listă.

Lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la ediţia din 2014 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film străin”, cuprinde 9 pelicule, alese dintr-un număr record de propuneri – 76 -, primite anul acesta de Academia americană.

Pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizările la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2014 nu se regăseşte însă România, cu „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2013. Filmul era considerat printre peliculele favorite de o parte din presa de specialitate de la Hollywood. IndieWire îl descria drept un concurent „rece” la Oscar, iar The Hollywood Reporter îl includea în cele patru mari favorite, alături de „The Hunt” (Danemarca), „The Past” (Iran) şi „The Broken Circle Breakdown” (Belgia).

Astfel, pe lângă „The Hunt” (Danemarca), de Thomas Vinterberg, şi „La grande bellezza” (Italia), de Paolo Sorrentino, au mai fost selectate „The Broken Circle Breakdown” (Belgia), de Felix van Groeningen, „An Episode in the Life of an Iron Picker” (Bosnia şi Herţegovina), de Danis Tanovic, „The Missing Picture” (Cambodgia), de Rithy Panh, „Two Lives” (Germania), de Georg Maas, „The Grandmaster” (Hong Kong), de Wong Kar-wai, „The Notebook” (Ungaria), de Janos Szasz, şi „Omar” (Palestina), de Hany Abu-Assad.

La grande bellezza, unul dintre filmele de referință ale lui 2013

Din aceste nouă lungmetraje vor fi făcute cele cinci nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2014.

Nominalizările la cea de-a 86-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 16 ianuarie.

Anul acesta, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost acordat peliculei „Amour”, regizată de austriacul Michael Haneke, notează Mediafax.

Cea de-a 86-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 2 martie 2014, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles (California). Ceremonia va fi difuzată în Statele Unite ale Americii de televiziunea ABC şi va fi găzduită de actriţa de comedie Ellen DeGeneres.

Foto: Pozitia copilului si La grande belezza – cinemagia

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.