Pozitia copilului – premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm
https://www.ziarulmetropolis.ro/pozitia-copilului-premiu-la-festivalul-international-de-film-de-la-stockholm/

Pozitia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a primit premiul Telia la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm, distincţia fiind acordată celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia.

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2013

Pozitia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a primit premiul Telia la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm, distincţia fiind acordată celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia, informează Institutul Cultural Român (ICR) Stockholm.

Conform sursei citate, Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm şi-a desemnat câştigătorii în cadrul unei ceremonii organizate vineri seară.

Printre câştigătorii ediţiei din acest an a festivalului se află şi lungmetrajul Pozitia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, care a fost distins cu premiul Telia, acordat celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia.

În cadrul festivalului de la Stockholm, filmul a fost prezentat în secţiunea ,,Open Zone”, dedicată celor mai apreciate pelicule din 2013, aflate în atenţia Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Film FIPRESCI.

Pozitia copilului, o producţie Parada Film, 2013, este câştigătorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din acest an şi este propunerea României pentru categoria „cel mai bun film străin” la premiile Oscar.

Citiţi şi: BREAKING NEWS „Poziția copilului” a câștigat premiul criticii internaționale la Festivalul de la Berlin

Premiul Telia, acordat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm de una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii suedeze, este dedicat sprijinirii distribuţiei în Suedia a filmelor de artă şi constă în 100.000 sek (aproximativ 11.000 euro), acordaţi pentru distribuţia locală a filmului câştigător.

În competiţia pentru acest premiu sunt înscrise toate filmele prezentate în festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia. Acordat de un juriu alcătuit anul acesta din producătorul Fredrik Heinig, actriţa Linda Zilliacus şi regizorul şi fotograful Pieter Ten Hoopen, premiul revine celui mai bun film din festival a cărui distribuţie în întreg teritoriul Suediei este considerată importantă. Premiul este astfel nu doar o recunoaştere a meritelor extraordinare ale filmului, ci şi un sprijin în promovarea locală a acestuia, încât să poată fi văzut de un număr cât mai mare de spectatori, precizează ICR Stockholm.

pozitia copilului

Scenă din filmul Pozitia Copilului

Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm s-a aflat în acest an la cea de-a 24-a ediţie şi a inclus peste 180 de filme din 50 de ţări. Premiul pentru cel mai bun film al ediţiei din acest an a festivalului a fost acordat peliculei „The Selfish Giant” de Clio Barnard, conform site-ului oficial al evenimentului.

Pozitia copilului, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Foto credit: Cinemagia, Pozitia Copilului

15
/01
/16

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 organizează, astăzi, cu începere de la ora 19,00, recitalul extraordinar de poezie și muzica intitulat Eminescu — om, geniu și sfânt. Recitalul va fi susținut de către doi mari artiști ai scenei românești, renumitul actor Dorel Vişan şi apreciatul muzician Ionu - Bogdan Ștefanescu, singurul artist din România care cânta pe Flautul de Aur Muramatsu.

14
/01
/16

Născută la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida (SUA), Faye Dunaway împlineşte, astăzi, 75 de ani. Pe marele ecran s-a făcut remarcată cu rolurile din ''Bonnie and Clyde'' - în care a jucat alături de Warren Beaty și Gene Hackman, fim pentru care a primit o nominalizare la Oscar (1968) la categoria cea mai bună actriță în rol principal -, ''The Thomas Crown Affair'' și ''Chinatown''.

13
/01
/16

Câştigătorii prestigioaselor Globuri de Aur (2016) au avut parte de o şedinţă foto inedită, fiind imortalizaţi în alb şi negru de olandezii Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin. (Foto: Globurile de Aur 2016 – Instagram)

13
/01
/16

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte, cu scop educativ, istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima proiecţie de film din Budapesta şi de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.

12
/01
/16

CRONICĂ DE FILM „The Hateful Eight”/„Cei opt odioşi”, noua nebunie autoreferenţială a lui Quentin Tarantino, este, în subtext, un puternic film politic, camuflat sub forma unui western în care sângele acaparează treptat şi fără ezitare ecranul.

11
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Debut multipremiat și amplu discutat al regizoarei Deniz Gamze Ergüven, „Mustang” (2015) suferă de lipsă de subtilitate în încercarea de a livra un discurs despre aspirația spre libertate și despre ciocnirea dintre tradiție și modernitate.

11
/01
/16

Dacă marele câștigător al acestei ediţii a Globurilor de Aur a fost filmul "The Revenant", premiat la trei categorii, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Brie Larson si Jennifer Lawrence si-au adjudecat mai râvnite premii ale cinematografiei mondiale după Oscaruri, în cadrul ceremoniei desfășurate, duminică seara, la Los Angeles.

08
/01
/16

Filmul "Orizont" este cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crişan. Prezentat, în premieră mondială, la finalul anului trecut la Tallinn Black Nights Film Festival, "thriller-ul 100% românesc", inspirat din "Moara cu noroc" a lui Ioan Slavici, va avea premiera în România pe 12 februarie.