Premianții Un Certain Regard vin la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiantii-un-certain-regard-vin-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O poveste de dragoste cu un soţ fantomă, iubiri interzise, mentalităţi distructive, căutători de comori şi drame de conştiinţă – cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 şi 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2015

Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula în premieră în România: The High Sun/ Zvizdan (Premiul Juriului), Journey to the Shore (Premiul de regie) și Masaan (Premiul Tânără Speranță).

Propunerea Croației la Oscar 2016, The High Sun va fi proiectat la București în prezența regizorului Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cineaști croați.

Primul film croat selecționat la Cannes după câștigarea independenței țării, în 1991, The High Sun a câștigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini.

The High Sun urmărește trei povești de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecințele anumitor mentalități.

Imaginile superbe din film îți taie răsuflarea, nota „Variety” la Cannes. Dalibor Matanić este scenarist și regizor, autor a nouă lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul său, un succes de casă și de critică, și Fine Dead Girls (2002). A regizat și scurtmetraje, piese de teatru, reclame și este membru al Academiei Europene de Film.

Despre mentalități distructive vorbește și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, câștigătorul Premiului Tânără Speranță Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul Masaan anunță un nume promițător, aflat la debut, consideră „India Express”, lăudând abilitatea tânărului regizor de a încrucișa destinele unor oameni influențați de sistemul de caste din India și de a sublinia felul în care generația Facebook încearcă să se desprindă de el.

În memorabilul Masaan – în traducere, crematoriu – soarta personajelor gravitează în jurul Gangelui și al locului sfânt unde se ard cadavrele hindușilor, într-un oraș corupt și decăzut.

Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturalețe lumea celor morți peste lumea celor vii în Journey to the Shore/ Kishibe no tabi.

Într-o zi, soțul mort în urmă cu trei ani revine acasă și-și invită soția într-o călătorie prin satele pe care le-a văzut înainte de a se îneca.

Un film delicat și emoționant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme și câștigat numeroase premii în marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).

La Oscarul pentru Cel mai bun străin va concura, de data aceasta din partea Islandei, și multi-premiatul Rams/ Hrutar, regizat de Grímur Hákonarson, „o poveste excepțională despre o încăpățânare ieșită din comun”, cum titrează TwitchFilm.

Emoționanta dramă a doi frați care locuiesc unul lângă altul, dar pe care-i despart 40 ani de tăcere, și-a început cariera cu Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes. Când o boală incurabilă e în pericol să lovească tot ce au ei mai de preț – turmele de oi – cei doi sunt nevoiți să-și unească forțele.

Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă la Les Films de Cannes à Bucarest și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții, în aceeași secțiune.

Aventura amuzantă a unor căutători de comori este inspirată de o poveste reală, ale cărei detalii vor fi dezvăluite în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unui eveniment special ce va fi anunțat în curând.

De neratat, din selecția Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, elogiat de presa internațională. Filmul spune povestea unui bărbat care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.

Muntean și Porumboiu se vor întâlni cu spectatorii la proiecțiile filmelor lor.

Între 23 și 29 octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România în festival. Filmul este distribuit de Independența Film.

Foto: Un Certain Regard – filmedefestival.ro

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.