Premieră marca Alexander Hausvater, la Teatrul „Stela Popescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-marca-alexander-hausvater-la-teatrul-stela-popescu/

Pe 19 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala Mică a Palatul Naţional al Copiilor va avea loc premiera oficială a spectacolului „Barbă Albastră”, adaptare după Max Frisch, în regia lui Alexander Hausvater, producţie a Primăriei Municipiului Bucureşti prin Teatrul „Stela Popescu”.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2020

Regizorul Alexander Hausvater declara înaintea premierei „Personajul lui Max Frisch trece pin viață fără să-și revendice dreptul primordial al omului, să iubească. Dr. Schaad e iubit dar nu iubește. Ca în biliard așa și în viață preferă să se izoleze în singurătatea sa, acolo unde nici o nevastă nu reușise să pătrundă, până la Rozalinde, cea care a fost asasinată. Întrebări în căutarea adevărului. Răspunsuri în iluzia stabilirii unui adevăr. Cel care întreabă își asumă rolul de model moral, cel care răspunde își asumă responsabilitatea memoriei care niciodată nu e pe deplin obiectivă. Întrebarea conține elemente pe care se bazează răspunsul iar răspunsul poartă în el suspiciunea ascunsă în întrebare, ca orice răspuns e doar reflecția subiectivă a omului confruntat cu totalitatea vieții. Judecata de sine exprimată prin întrebări și răspunsuri duce la o sentință morală mult mai profundă decât oricare alta dată de un tribunal, o instanță, o autoritate.”

Barbă Albastră este un spectacol fascinant, în regia și dramatizarea lui Alexander Hausvater, realizat după romanul omonim al prozatorului elvețian Max Frisch. Max Frisch a scris romanul – senzație, iar Alexander Hausvater l-a adaptat pentru scena Teatrului Stela Popescu ca să introducă publicul într-un univers de vis și imaginație aflat în conflict permanent cu lumea obiectivă și fragilă în care trăim.

Echipa care a realizat spectacolul este compusă din Alexander Hausvater – regia, Adina Mastalier – scenografia, Florin Fieroiu – coregrafia, Tibor Cari – sound design, Lucian Moga – sound design, Constantin Şimon – video design. În distribuţie: Dr Schaad – Marius Stănescu, Procurorul – Adrian Ciobanu, Lilian/Gisel/Corinne/Andrea/Dna Jetzer/Jutta – Ada Navrot, Rosalinde Z. – Crina Matei, Dra Schlegel/Dna Hoffer – Irina Cărămizaru, Avocatul apărării/Dl. Bickel/Stocker – Cătălin Frăsinescu, Dna Bickel/Chelnerița – Ana Maria Ivan, Fiul Egon/Judecătorul – Cristian Neacșu, Pfeifer/Tatăl victimei – Sorin Aurel Sandu, Figurație specială – Silvia Maurițiu, Alin Potop, Alexandra Dogaru, Andrei Dogaru, Cristina Marin Neagu.

Legenda cavalerului Barbă albastră versus straniul destin al doctorului Schaad. Un om, din epoca modernă, dar care poartă în suflet o poveste cu rădăcini în lumea lui Charles Perrault, intră într-un bar de biliard. Experiența închisorii este recentă și tulburătoare, crima de care este acuzat este teribilă. Două povești suprapuse creează un univers magic și plin de suspans, într-un spectacol de teatru, muzică, mișcare, dans și pantomimă. Totul pare un joc de biliard, un joc al eliminării și al singurătății. Jucătorul principal este veșnic îndrăgostit și totuși incapabil să lege o relație profundă cu cineva. O enigmă, în spatele căreia descoperim necesitatea omului de a iubi și de a fi iubit. În centrul enigmei este FEMEIA, cea care dărâmă barierele lumii fizice prin intuiție și forță interioară în căutarea… adevărului.

Bilete online: www.mystage.rowww.bilete.rowww.startickets.ro,www.bilet.ro, www.iabilet.ro şi la casa de bilete StarTickets de la Palatul Național al Copiilor.


10
/05
/15

La aniversarea a 25 de ani de la înființarea Teatrului Masca, Casa de producție TVR vă invită la commedia dell’arte „Cafeneaua”, luni, 11 mai, ora 20:05, la TVR 2.

08
/05
/15

Mariana Nicolesco, onorată cu Medalia UNESCO pentru Merite Artistice, Artist UNESCO pentru Pace şi Ambasador UNESCO a fost prezentă zilele trecute la ceremonia oficială de la Paris marcând cei 70 de ani de existenţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

07
/05
/15

Pe 7 mai se împlinesc 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică a doua parte a eseului despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.