Premiera oficială Don Juan Inferno la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-oficiala-don-juan-inferno-la-arcub/

Duminică, 18 octombrie, de la ora 20:00, are loc premiera oficială a spectacolului DON JUAN INFERNO – un poem teatral-coregrafic, care prezintă povestea infernului acestui binecunoscut aventurier. Organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, spectacolul se va juca la Sala ARCUB din Batişte nr. 14.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2015

Realizat după ideea originală a coregrafei Maria Popa și conceput pornind de la poezia lui Charles Baudelaire, „Don Juan aux enfers”, DON JUAN INFERNO este un spectacol inspirat, de asemenea, de opera unor scriitori ca Molière, Tirso di Molina, Byron şi Puşkin, Max Frisch sau Lucian Blaga. Scenariul și regia artistică sunt realizate Anda Tăbăcaru Hogea, iar coordonarea artistică, scenografia, proiecțiile și lighting design-ul poartă semnătura arh. Cătălin I. Arbore.

În rolul principal al unui Don Juan obosit de păcat îl veți putea admira pe Claudiu Bleonț, iar Comandorul/Umbra lui Don Juan va fi interpretat de balerinul Marian Horhotă. Iubirile lui Don Juan vor prinde formă prin grațioasele prezențe ale balerinelor: Diana Bejan (Donna Elvira), Galea Bobeicu (Donna Ana), Simona Dabija (Celestina) și Georgiana Ursachi (Miranda).

Acțiunea spectacolului se desfășoară în drumul pe care Don Juan îl parcurge către Infern. Supliciul său începe în momentul în care Comandorul îl prinde de mână pentru a-i fi călăuză în marea călătorie de dincolo. Pentru Don Juan, călătoria este chinuitoare. Spiritele femeilor pe care le-a trădat în timpul vieții își fac simțită prezența și îl chinuie, la rândul lor.

Comandorul, devenit judecătorul suprem, dorește întoarcerea lui Don Juan la reguli și principii. Din acest punct începe o luptă fantastică, plină de voluptate, energie și mister. Penitența trebuie săvârșită. Acel ”odor di femmina” și iubitele înșelate îl urmăresc pe Don Juan, asemenea ielelor care deșiră firul vieții și aleg momentul tăierii acestuia.

„M-am săturat de mlaștina stărilor mele sufletești”, declară Don Juan în acest spectacol ce reunește teatrul, poezia, muzica și dansul. O artă se contopește în cealaltă, iar toate la un loc relevă frământările dintre lumina și umbra sufletului omenesc. Don Juan Inferno este un poem teatral-coregrafic născut din idei și confruntări, din mărturisiri și căutări ale artistului de azi care se zbuciumă în lumea de azi și are totuși puterea de a spune „Spre soare râd!” (Anda Tăbăcaru Hogea – Regizor)

Don Juan Inferno5

INFO

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţ: 35 lei (Categoria I) şi de 25 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.