PREMIERĂ: Trei surori (contemporane) – Teatrul Naţional Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-trei-surori-contemporane-teatrul-national-radiofonic/

Teatrul Naţional Radiofonic face un nou pas spre Integrala tetralogiei Cehov cu premiera Trei surori de Anton Pavlovici Cehov, traducerea Raluca Rădulescu, adaptarea radiofonică şi regia artistică Gavriil Pinte- spectacol difuzat în două părţi, sâmbătă, 8 iulie, partea I, respectiv duminică, 9 iulie, partea a II-a, de la ora 14, la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

În distribuţie: Dorin Enache, Ioana Calotă, Oana Mărgineanu, Cristina Flutur, Ana-Maria Bălescu, Dorin Andone, Gavril Pătru, Daniel Badale, Cristian Iacob, Ion Haiduc, Tomi Cristin, Dorin Niculescu, Constantin Dinulescu, Anca Zamfirescu, Victor Prundea.

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc luni, 3 iulie, de la ora 9.30, la Clubul Ramada Majestic. Intrarea este liberă.

Cercetarea regizorului Gavriil Pinte în fonoteca Radio România a condus la concluzia că nu există înregistrarea integrală a tetralogiei marilor piese ale lui Cehov, majoritatea înergistrărilor având din raţiuni de spaţiu de emisie trunchieri ale textului original.

Început în 2013, proiectul regizoral Integrala Cehov foloseşte o traducere recentă, semnată de Raluca Rădulescu, care aduce la zi limbajul dramaturgiei cehoviene fără a o actualiza în exces.

Lectura regizorală contemporană şi distribuţia cu actorii semnificativi ai prezentului pune în valoare actualitatea pieselor lui Cehov, scrise în preajma unor schimbări sociale majore, la finele secolului al XIX-lea. O lectură atentă a marilor sale piese relevă ciclicitatea istoriei, care la acest prag al secolului XXI confruntă omenirea cu o nouă epocă a răsturnărilor sociale şi economice.

Cristina Flutur, Oana Mărgineanu şi Ana-Maria Bălescu – Maşa, Irina şi Olga – din Trei surori de Anton Pavlovici Cehov

Actualitatea lui Cehov se afirmă însă și prin calitatea umană a personajelor, prin perenitatea trăirilor şi frământărilor lor, ce transcend epoci şi revoluţii. Medic de formaţie, Cehov a urmărit cu atenţia unui clinician trăirile personajelor sale, a dat viaţă lumii interioare a umanităţii confruntate cu singurătatea, falsele iluzii, eşecul şi dezamăgirile vieţii, simptome ale condiției umane.

Compasiunea cu care tratează omul face din Cehov, dincolo de epoci, aproapele nostru, (după cum îl caracterizează eseistul George Banu în cea mai recentă carte dedicată reevaluării lui Cehov) .

Regizorul Gavriil Pinte explică interesul pentru damaturgia lui Cehov şi pentru piesa Trei surori în mod special:

Regizorul Gavriil Pinte

„Teatrul Național Radiofonic are nevoie de capodoperele dramaturgiei universale şi „Trei surori” este o capodoperă, iar Cehov un geniu. Fără Cehov, nu l-am fi putut avea pe Beckett și Ionesco (născut Ionescu). Fiecare generație de actori merită privilegiul de a se întâlni cu astfel de partituri  iar această piesă nu s-a mai montat radiofonic de zeci de ani. Eu, ca regizor, am configurat un proiect  care să includă toate marile piese cehoviene, realizate cu actori de valoare ai vremurilor noastre (proiect din care s-a realizat până acum „Pescărușul” și „Livada de vișini”) – într-o traducere nouă și valoroasă.”

Trei surori – INFO

Asistenţa tehnică: Monica Wilhelm şi Florin Bădic.

Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicală: Patricia Prundea.

Inginer de sunet: Iulian Iancu.

Redactor : Oana Cristea Grigorescu

O producţie a Teatrului Naţional Radiofonic  iunie  2017

Foto: Trei surori, Cristina Flutur, Oana Mărgineanu, Gavriil Pinte – facebook

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.