Premierele şi evenimentele TNB în 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/premierele-si-evenimentele-tnb-in-2015/

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va oferi publicului în 2015 – pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul current – piese de actualitate şi poveşti nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referinţă, cu piesa românească şi cu spectacolul de autor.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2015

Premierele şi evenimentele TNB în 2015 / Evenimente teatrale și para-teatrale vor veni să completeze lista programelor și proiectelor anunțate la începutul stagiunii.

Cel mai important dintre acestea este, fără îndoială, Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015 care se va desfășura sub acoperișul noului TNB între 28 august și 6 septembrie 2015, cu titlul generic Față în față cu Balcanii: Teatrul-erou al timpului prezent.

Unul din cele mai așteptate momente este premiera ce va inaugura Sala MARE, complet refăcută în cadrul amplei acțiuni de reabilitare și reconfigurare a Naționalului bucureștean: spectacolul cu „Înșir-te mărgărite” de Victor Eftimiu, unul din cele mai frumoase basme ale românilor, recitit scenic într-o viziune modernă de Dan Puric, va putea fi văzut în curând la Sala MARE, cea mai spațioasă sală a teatrului, cu o scenă ce dispune de posibilități uimitoare.

Următoarea premieră de la această sală ne va prilejui reîntâlnirea cu Shakespeare și „Visul unei nopți de vară”, într-o viziune menită de asemenea să valorifice posibilitățile speciale ale scenei mari – cea a regizorului Petrică Ionescu.Premierele

Pentru prima dată cu o montare la Sala STUDIO, altă sală cu o scenotehnică specială, regizorul Alexandru Dabija revine la TNB cu piesa „Recviem” de Matei Vișniec, bine-cunoscut dramaturg român care ne va dezvălui viziunea lui poetică asupra vieții și a morții.

La Sala PICTURA, una din cele mai admirate săli nou apărute în geografia teatrului, regizorul Bobi Pricop va pune în scenă „O întâmplare ciudată” de Mark Haddon şi Simon Stephens. Mult-premiatul roman a lui Mark Haddon – „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” a fost adaptat pentru teatru de Simon Stephens în emoționanta piesă pe care o veți putea vedea în cea de-a doua parte a stagiunii.

Acestor proiecte repertoriale li se vor adăuga noi producții în cadrul Programului 9G, consacrat tinerei generații de creatori din teatrul românesc, la Sala MICĂ – sală destinată cu precădere acestui program.

Primul spectacol nou din această serie va fi „Dragoste în 4 tablouri” de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Morar (premiera în 18 ianuarie 2015).

Spectacolul de la Sala PICTURA – „Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa – care va avea premiera oficială în datele de 16 și 18 ianuarie – inaugurează Noul An 2015 la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Foto: premierele – florin ghioca, tnb.ro

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.