Premierele şi evenimentele TNB în 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/premierele-si-evenimentele-tnb-in-2015/

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va oferi publicului în 2015 – pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul current – piese de actualitate şi poveşti nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referinţă, cu piesa românească şi cu spectacolul de autor.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2015

Premierele şi evenimentele TNB în 2015 / Evenimente teatrale și para-teatrale vor veni să completeze lista programelor și proiectelor anunțate la începutul stagiunii.

Cel mai important dintre acestea este, fără îndoială, Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015 care se va desfășura sub acoperișul noului TNB între 28 august și 6 septembrie 2015, cu titlul generic Față în față cu Balcanii: Teatrul-erou al timpului prezent.

Unul din cele mai așteptate momente este premiera ce va inaugura Sala MARE, complet refăcută în cadrul amplei acțiuni de reabilitare și reconfigurare a Naționalului bucureștean: spectacolul cu „Înșir-te mărgărite” de Victor Eftimiu, unul din cele mai frumoase basme ale românilor, recitit scenic într-o viziune modernă de Dan Puric, va putea fi văzut în curând la Sala MARE, cea mai spațioasă sală a teatrului, cu o scenă ce dispune de posibilități uimitoare.

Următoarea premieră de la această sală ne va prilejui reîntâlnirea cu Shakespeare și „Visul unei nopți de vară”, într-o viziune menită de asemenea să valorifice posibilitățile speciale ale scenei mari – cea a regizorului Petrică Ionescu.Premierele

Pentru prima dată cu o montare la Sala STUDIO, altă sală cu o scenotehnică specială, regizorul Alexandru Dabija revine la TNB cu piesa „Recviem” de Matei Vișniec, bine-cunoscut dramaturg român care ne va dezvălui viziunea lui poetică asupra vieții și a morții.

La Sala PICTURA, una din cele mai admirate săli nou apărute în geografia teatrului, regizorul Bobi Pricop va pune în scenă „O întâmplare ciudată” de Mark Haddon şi Simon Stephens. Mult-premiatul roman a lui Mark Haddon – „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” a fost adaptat pentru teatru de Simon Stephens în emoționanta piesă pe care o veți putea vedea în cea de-a doua parte a stagiunii.

Acestor proiecte repertoriale li se vor adăuga noi producții în cadrul Programului 9G, consacrat tinerei generații de creatori din teatrul românesc, la Sala MICĂ – sală destinată cu precădere acestui program.

Primul spectacol nou din această serie va fi „Dragoste în 4 tablouri” de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Morar (premiera în 18 ianuarie 2015).

Spectacolul de la Sala PICTURA – „Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa – care va avea premiera oficială în datele de 16 și 18 ianuarie – inaugurează Noul An 2015 la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Foto: premierele – florin ghioca, tnb.ro

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.