Premiile ediției a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-edi%c8%9biei-a-10-a-les-films-de-cannes-%c3%a0-bucarest/

Timp de 10 zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere româneşti, retrospective de autor, Focus Spania şi proiecţii speciale.

Un articol de Petre Ivan|28 octombrie 2019

În seara aceasta a avut loc gala de închidere a ediției bucureștene a festivalului și au fost anunțate pe scenă premiile ediției cu numărul 10 a Les Films de Cannes à Bucarest. Acestea au fost: 

Câștigătorul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema – filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureștene, este filmul Domnișoara Amelia, regizat de Ruxandra Nițescu, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”. Juriul a fost alcătuit din cineaștii internaționali: Christophe Barral, Beranger Lacoste și Kanon Fukuyama. Echipa filmului a primit un premiul de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank și un abonament pe un an la cinematecă.

Filmele câștigătoare ale premiului publicului după proiecția de duminică, 27 octombrie, de la Cinema Muzeul Țăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” – filmul Crash, de Vlad Furtună, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” – filmul Domnișoara Amelia, de Ruxandra Nițescu, de la Colegiul Național ”Școala Centrală” – filmul Eu exist?!, de Iasmina Coman și Maria Stana, de la Colegiul Național ”Sfântul Sava” – filmul Western cu toaster, de Toma Hurduc și Matei Preda, de la Colegiul Național ”Spiru Haret” – filmul În pas cu lumea, de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoș, Matei Greceanu, Ștefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câștigătoare a primit câte un premiu de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank și un abonament pe un an la cinematecă.

Juriul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis și câștigătorul competiției Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales filmul Life Goes On, din Norvegia, de Henry Knorvalls. Directorului Filmminute, John Catchum a ridicat premiul. Acesta, după ce a mulțumit, a amintit de data de 31 octombrie, deadlineul până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com. 

Alex Molico și Andrei Epure, câștigătorii primei ediții a concursului de scenarii Write a screenplay for..., organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-și primi premiile. Acestea au fost înmânate de reprezentanta HBO, Ioanina Pavel. A fost anunțată tema ediției a doua a concursului Write a screenplay for… Aceasta îl va avea ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro

Câștigătorii celei de-a patra ediții a secțiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producție sunt: premiul în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Multimedia Est, a mers către Ruxandra Ghițescu, cu filmul Otto Barbarul.

Iar premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Cinelab a mers către Radu Ciorniciuc, cu filmul Acasă. ”Secțiunea Works in progress reușește să aducă în București selecționeri de la festivaluri mari și ajută la vizibilitatea și șansele unui film”, a spus producătoarea Monica Lăzurean Gorgan, care a ridicat premiul.

În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecționați pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiți în filmul Tata mută munții, care se va filma anul viitor. Este vorba despre Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc, Andreea Boboc.

În final s-a anunțat cel mai votat film din secțiunea Avanpremierele toamnei: câștigătorul premiului publicului a fost Maria, Regina României, de Alexis Sweet Cahill. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român a fost ridicat de producătorul Gabi Antal, care a anunțat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Seara s-a terminat cu proiecția în premieră a filmului Frankie, de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.

01
/04
/15

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, iubitorii de film sunt așteptați la Sala ARCUB cu ocazia celei de-a treia ediții a CineȘoc. În luna aprilie accentul se mută pe cinematografia orientală – filmul lunii este aclamatul Harmony Lessons (2013) regizat de Emir Baigazin, o dramă cu accente poetice care s-a remarcat prin tematica abordată: marginalizarea și efectele acesteia.

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

27
/03
/15

Irina Margareta Nistor, selecţionerul DaKINO, a declarat în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a evenimentului cinematografic, care a avut loc la CinemaPRO din Capitală, că s-a îndrăgostit de acest festival în urmă cu 20 de ani, când a făcut parte pentru prima oară în viaţa sa dintr-un juriu. DaKINO 24 a fost deschis de lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, şi regizat de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland.

27
/03
/15

Publicul bucureştean va putea descoperi literatura prin intermediul cinematografiei, între 6 şi 8 aprilie, la Emineschool, un festival de film dedicat culturii scrise, care propune ecranizări celebre, discuţii şi întâlniri cu scriitorii la cinema şi documentare despre autori români şi străini.

27
/03
/15

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie), în cele două competiții, internațională și națională.

26
/03
/15

Luni seară – 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.