Premiile ediției a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-edi%c8%9biei-a-10-a-les-films-de-cannes-%c3%a0-bucarest/

Timp de 10 zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere româneşti, retrospective de autor, Focus Spania şi proiecţii speciale.

Un articol de Petre Ivan|28 octombrie 2019

În seara aceasta a avut loc gala de închidere a ediției bucureștene a festivalului și au fost anunțate pe scenă premiile ediției cu numărul 10 a Les Films de Cannes à Bucarest. Acestea au fost: 

Câștigătorul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema – filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureștene, este filmul Domnișoara Amelia, regizat de Ruxandra Nițescu, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”. Juriul a fost alcătuit din cineaștii internaționali: Christophe Barral, Beranger Lacoste și Kanon Fukuyama. Echipa filmului a primit un premiul de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank și un abonament pe un an la cinematecă.

Filmele câștigătoare ale premiului publicului după proiecția de duminică, 27 octombrie, de la Cinema Muzeul Țăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” – filmul Crash, de Vlad Furtună, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” – filmul Domnișoara Amelia, de Ruxandra Nițescu, de la Colegiul Național ”Școala Centrală” – filmul Eu exist?!, de Iasmina Coman și Maria Stana, de la Colegiul Național ”Sfântul Sava” – filmul Western cu toaster, de Toma Hurduc și Matei Preda, de la Colegiul Național ”Spiru Haret” – filmul În pas cu lumea, de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoș, Matei Greceanu, Ștefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câștigătoare a primit câte un premiu de 1000 de lei, oferit de Unicredit Bank și un abonament pe un an la cinematecă.

Juriul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis și câștigătorul competiției Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales filmul Life Goes On, din Norvegia, de Henry Knorvalls. Directorului Filmminute, John Catchum a ridicat premiul. Acesta, după ce a mulțumit, a amintit de data de 31 octombrie, deadlineul până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com. 

Alex Molico și Andrei Epure, câștigătorii primei ediții a concursului de scenarii Write a screenplay for..., organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-și primi premiile. Acestea au fost înmânate de reprezentanta HBO, Ioanina Pavel. A fost anunțată tema ediției a doua a concursului Write a screenplay for… Aceasta îl va avea ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro

Câștigătorii celei de-a patra ediții a secțiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producție sunt: premiul în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Multimedia Est, a mers către Ruxandra Ghițescu, cu filmul Otto Barbarul.

Iar premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducție, oferit de Cinelab a mers către Radu Ciorniciuc, cu filmul Acasă. ”Secțiunea Works in progress reușește să aducă în București selecționeri de la festivaluri mari și ajută la vizibilitatea și șansele unui film”, a spus producătoarea Monica Lăzurean Gorgan, care a ridicat premiul.

În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecționați pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiți în filmul Tata mută munții, care se va filma anul viitor. Este vorba despre Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc, Andreea Boboc.

În final s-a anunțat cel mai votat film din secțiunea Avanpremierele toamnei: câștigătorul premiului publicului a fost Maria, Regina României, de Alexis Sweet Cahill. Premiul în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român a fost ridicat de producătorul Gabi Antal, care a anunțat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Seara s-a terminat cu proiecția în premieră a filmului Frankie, de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.