Premiile Gopo 2015 – „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki a primit 17 nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-q-e-d-de-andrei-gruzsniczki-a-primit-17-nominalizari/

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cea mai bună regie”, fiind urmat în topul selecţiilor de „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, cu 12 nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2015

Premiile Gopo 2015 / Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat celui mai bun film – documentarul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, şi două pelicule de ficţiune, „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki.

Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki concurează şi la categoria „cea mai bună regie„.

Totodată, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki sunt nominalizaţi la categoria „cel mai bun scenariu„, alături de Oana Maria Cajal şi Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul „Poarta Albă”).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo, care va avea loc pe 30 martie.

Premiile Gopo 2015 / Cei mai buni actori români, nominalizările

Toate cele patru categorii dedicate interpretării au cumulat câte cinci nominalizări (numărul maxim admis).

Astfel, la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” concurează

Vera Farmiga („Closer to the Moon”), Victoria Cociaş („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte („Planşa”), Ofelia Popii („Q.E.D.”) şi Crina Semciuc („#Selfie”).

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” nominalizate sunt

Iulia Ciochină („Love Bus – Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti”), Monica Ghiuţă („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Alina Berzunţeanu („Q.E.D.”), Tora Vasilescu („Q.E.D.”) şi Alina Chivulescu („#Selfie”).

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal

concurează doi artişti din „Closer to the Moon” – Mark Strong şi Harry Lloyd, doi din „Q.E.D.” – Florin Piersic Jr. şi Sorin Leoveanu şi Serge Riaboukine pentru interpretarea din „Cripta”.

Tot două nominalizări are filmul „Q.E.D.” la categoria „cel mai bun actor într-un rol secundar

– Dorian Boguţă şi Virgil Ogăşanu. Alături de ei, la aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Marian Adochiţei („Planşa”), Bogdan Nechifor („Poarta Albă”) şi Răzvan Vasilescu („#Selfie”).

La această ediţie, „Q.E.D.”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17 nominalizări şi este urmat în clasament de „Closer to the Moon”, cu 12 nominalizări, „Poarta Albă”, cu şase nominalizări, şi „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cu cinci nominalizări.

„Al doilea joc” se regăseşte şi pe lista de nominalizări la categoria „cel mai bun documentar„, de această dată concurând pentru statueta Gopo cu filmele „În numele primarului”, de Anca Hirte, „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanău, şi „Un ultim an în 114 minute”, de Daniel Nicolae Djamo.

Cei cinci critici de film din juriul premiilor Gopo au nominalizat cinci titluri şi la categoria „cel mai bun lungmetraj european„:

„Nimfomana Vol. I & II/ Nymphomaniac: Volume 1 & 2”, de Lars von Trier, „Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino, „În ordinea dispariţiei/ Kraftidioten”, de Hans Petter Moland, „Patimile Mariei/ Stations of the Cross”, de Dietrich Brüggemann, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat lungmetrajului „#Selfie”, de Cristina Iacob, care a înregistrat 102.026 de spectatori şi cele mai mari încasări, 1.147.487 de lei.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015, Q.E.D. – cinemagia

15
/02
/22

96 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2021, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 16-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești va avea loc în luna aprilie.

14
/02
/22

Serile de luni din martie vor sta sub semnul comediei la Warner TV, care va difuza, după ora 20:00, filme cu peripeții amuzante pentru întreaga familie. Seria va debuta pe 7 martie, cu lungmetrajul „Cei trei Ninja lovesc din nou/ 3 Ninjas Kick Back” (1994), regizat de Charles T. Kanganis.

09
/02
/22

Regizorul și scenaristul polonez Krzysztof Kieślowski va fi celebrat la cea de-a 21-a ediție a TIFF printr-o amplă retrospectivă prilejuită de comemorarea, în 2021, a 80 de ani de la nașterea cineastului. În perioada 17-26 iunie, zece dintre cele mai apreciate opere ale sale vor putea fi revizitate în cadrul secțiunii Close-up Krzysztof Kieślowski, ca parte dintr-un program special dedicat cinematografiei din Polonia, una dintre cele două țări invitate la această ediție de festival.

08
/02
/22

OPINIE Primul lucru care mi-a atras atenţia când m-am uitat pe nominalizările din acest an la Premiile Oscar, anunţate marţi de Academia Americană de Film, a fost numărul mare de filme cu subiecte plasate în trecut.

03
/02
/22

CRONICĂ DE FILM O frumoasă animaţie japoneză, „Belle” (2021, r. Mamoru Hosoda), care a avut anul trecut premiera mondială la Cannes, ajunge acum şi în cinematografele de la noi, atât în versiunea originală şi cu subtitări, cât şi dublată în română.

01
/02
/22

CRONICĂ DE FILM Pe măsură ce treceau minutele din „The Worst Person in the World” (2021) la proiecţia de la Cinema Elvire Popesco, mă tot gândeam: juriul de la Cannes a avut la îndemână acest „mare film existenţialist contemporan” (o descriere justă pe care aveam să o citesc apoi în revista Positif) pentru a-i acorda Palme d`Or, dar a preferat în schimb, din dorinţa de a scrie istorie, să aleagă un pariu riscant ca „Titane”?

31
/01
/22

CRONICĂ DE FILM "Lucruri pentru care merită să plângi" (2021), debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, este portretul generaţiei de 30 de ani, cu fricile şi nesiguranţele ei. Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, filmul poate fi găsit în unele cinematografe din ţară.

28
/01
/22

„Miracol”, thrillerul psihologic regizat de Bogdan George Apetri, își începe circuitul pe marile ecrane din România chiar înainte de data premierei și va avea parte de avanpremiere și de proiecții speciale, urmate de Q&A cu echipa filmului, în Cluj, Timișoara, București, Sibiu și Piatra Neamț.

26
/01
/22

CRONICĂ DE FILM La fel ca „Neidentificat” (2020), prima parte a unei preconizate trilogii filmate la Piatra Neamţ şi în împrejurimi, „Miracol (2021) este prins între dorinţa de a spune lucruri tari din sfera dramelor morale şi încărcate psihologic şi înclinaţia de a testa convenţiile unui amestec de thriller şi policier.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.