Premiile Gopo 2018. Peste 20 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2018-peste-20-de-filme-in-cursa-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc/

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone a ajuns la cea de-a XII-a ediţie şi va avea loc în martie 2018, la Bucureşti. Anul acesta, peste 20 de filme documentare şi de ficţiune lansate în cinema în 2017 sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2018.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2018

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

Printre filmele eligibile la titlul pentru Cel mai bun film românesc al anului 2017 se numără ”Ana, mon amour”, câștigătorul Ursului de Argint pentru cea mai bună contribuție artistică la Berlinale, ”Fixeur”, propunerea României la Premiile Oscar, filme cu success la public precum ”Octav”, ”Ghinionistul”, ”6,9 pe scara Richter”, ”Hawaii” sau ”Un pas în urma serafimilor”. În lista filmelor eligibile se regăsesc anul acesta 4 documentare lansate în 2017: ”Planeta Petrila”, ”Țara moartă”, ”Ouăle lui Tarzan” și ”Lovesc, deci exist”. Lista completă a filmelor eligibile, aici.

În cazul filmelor eligibile la categoriile Cel mai bun film documentar și Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările. Înscrierile pentru cea de-a 12-a ediție a Premiilor Gopo au loc în perioada 10-25 ianuarie 2018.

Producătorii şi realizatorii de film documentar sau scurtmetraj din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic, împreună cu link-ul de vizualizare a filmului, pe adresa de email:  [email protected]

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din profesioniști din domeniu. După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se găsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro

Lista producțiilor de lungmetraj care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2018 o găsiți în atașament.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanțele cineaștilor români.

În 2017, „Sieranevada”, filmul cu cele mai multe nominalizări, și-a adjudecat șase statuete, printre care cele mai importante trofee ale serii: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” (Cristi Puiu), „Cel mai bun scenariu” (Cristi Puiu), „Cea mai bună actriță în rol principal” (Dana Dogaru), „Cea mai bună actriță în rol secundar” (Ana Ciontea) și „Cel mai bun montaj” (Letiția Ștefănescu, Ciprian Cimpoi).

Șase trofee Gopo a câștigat și „Câini”, filmul regizat de Bogdan Mirică: „Premiul pentru cel mai bun film de debut”, „Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal”, premiu oferit de Audi România,(Gheorghe Visu), „Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar” (Vlad Ivanov), „Premiul pentru cea mai bună imagine” (Andrei Butică), „Premiul pentru cea mai bună muzică originală” (Codrin Lazăr, Sorin Romanescu), „Premiul pentru cel mai bun sunet” (Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette).

Un trofeu Gopo pentru „Cea mai bună imagine”, acordat lui Marius Panduru, a fost adjudecat și de pelicula „Inimi cicatrizate”. Filmul lui Radu Jude a mai câștigat alte trei statuete la categoriile: „Cele mai bune decoruri”, „Cele mai bune costume” și „Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură”.

„Doar o răsuflare”, filmul regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, a câștigat trofeul pentru „Cel mai bun documentar” iar premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj” a fost câșțigat de „4:15 P.M. Sfârșitul lumii” (regia Cătălin Rotaru, Carmen Virginia Șarga).

Trofeul „Tânără Speranță” a fost câștigat de producătoarea filmului „Ilegitim”, Anamaria Antoci.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către„Fiul lui Saul”/ „Saul Fia”, distribuit în România de Transilvania Film.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Foto: Premiile Gopo – www.premiilegopo.ro

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.