Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2021-peste-80-de-productii-in-competitia-pentru-nominalizari/

87 de filme româneşti, lansate în cinematografe, festivaluri naţionale şi internaţionale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în faţa publicului şi a industriei realizările cinematografiei româneşti.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2021

16 lungmetraje se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizările categoriei „Cel mai bun film”, dintre care opt lungmetraje de ficțiune, printre care se numără „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude), „5 minute” (r. Dan Chișu), „Dragoste 2. America” (r. Florin Șerban), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic), „Urma” (r. Dorian Boguță) sau „Miami Bici” (r. Jesus del Cerro), și opt lungmetraje documentare, din care menționăm titluri precum „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Acasă” (r .Radu Ciorniciuc), „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu și Helena Maksyom).

„Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „1989. Jurnalul unei revoluții” (r. Carmen Lidia Vidu), „30 de ani și 15 minute” (r. Ștefan Mandachi), „Oameni cu rotile” (r. Cornel Mihalache) și „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) sunt doar o parte dintre cele 12 producții înscrise la categoria documentar.

La categoria de scurtmetraj au fost înscrise 67 de titluri, dintre care „01.05.2020” (Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Andrei Butică), „Basmofilia” (r. Tudor Jurgiu), „Bucureștiul văzut de sus” (r. Andrei Răuțu), „Călătorii reciclate” (r. Alexandru Solomon), „Cântec de leagăn” (r. Paul Mureșan), „Iepurele și pisica” (Ruxandra Ghițescu), „În noapte” (r. Ana Pasti), „Jurnalul meu de România” (r. Carmen Lidia Vidu), „Kaimos” (r. Sarra Tsorakidis), „Laila” (r. Raya Al Souliman), „Luna mea” (r. Claudiu Mitcu), „Mă uit înapoi și dispare” (r. Teona Galgoțiu), „Sașa și Petre” (r. Luca Istodor), „The Days” (r. Andrei Crețulescu), „Totul pentru Riana” (r. Mihai Gavril Dragolea), „Trecea un prinț călare” (r. Cristina Groșan), „Zimnicea” (r. Bogdan Naumovici).

Lista filmelor care intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2021 poate fi accesată aici: https://bit.ly/2Qcycwo

Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru toate categoriile, a fost desemnat de către board-ul consultativ al Gopo și este alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic: criticii de film Iulia Blaga, Irina Trocan, Victor Morozov, Călin Boto și Gabriela Filippi, regizorii Marius Olteanu, Mona Nicoară și Nora Agapi, actrița Emilia Dobrin, editorul Eugen Kelemen și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema Elvire Popesco.Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna mai. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011. Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Gala Gopo:

Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.