Premiile Nobel 2012: Cine ar putea fi câştigătorii din acest an?
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-nobel-2012-cine-ar-putea-fi-castigatorii-din-acest-an/

Începutul lunii octombrie marchează, ca în fiecare an, debutul sezonului premiilor Nobel, dar şi apariţia multor pronosticuri şi speculaţii despre identitatea viitorilor câştigători. În acest an, juriile şi-au luat şi mai multe măsuri de precauţie pentru a păstra secretul asupra numelor laureaţilor premiilor Nobel, ce vor fi făcute publice începând din 8 octombrie, odată cu […]

Un articol de |4 octombrie 2012

Începutul lunii octombrie marchează, ca în fiecare an, debutul sezonului premiilor Nobel, dar şi apariţia multor pronosticuri şi speculaţii despre identitatea viitorilor câştigători.

În acest an, juriile şi-au luat şi mai multe măsuri de precauţie pentru a păstra secretul asupra numelor laureaţilor premiilor Nobel, ce vor fi făcute publice începând din 8 octombrie, odată cu anunţarea premiului pentru medicină, şi vor continua apoi, în fiecare zi, urmând să se încheie pe 15 octombrie, cu premiul pentru economie.

De obicei, este dificil de ghicit numele fericiţilor câştigători în domeniul cercetărilor ştiinţifice – medicină, fizică, chimie şi economie -, dar, pentru celelalte două premii – pace şi literatură -, mai populare, jocul pronosticurilor şi al speculaţiilor îşi atinge în aceste zile apogeul.

Academia suedeză, care decernează premiul Nobel pentru literatură, este renumită pentru metodele sale demne de romane de spionaj pe care le utilizează pentru a evita orice scurgere de informaţii, folosind în acest scop nume de cod pentru scriitori şi coperte false pentru cărţile citite în public de către membrii juriului.

În 2005, anul în care dramaturgul britanic Harold Pinter a fost premiat, membrii comitetului Nobel se refereau la el cu numele de Harry Potter, un nume care are aceleaşi iniţiale.

Zvonurile despre o posibilă scurgere de informaţii de la Academia suedeză au stârnit rumoare anul trecut. O anchetă despre originea pariurilor dubioase a fost atunci demarată pentru a înţelege felul în care, cu câteva ore înainte ca Academia suedeză să dezvăluie numele câştigătorului, cota poetului suedez Tomas Tranströmer, laureatul din 2011, a trecut de la 13 la 1 la mai puţin de 2 la 1.

Din lipsa probelor, investigaţiile au fost abandonate, dar Academia a decis să îşi dubleze măsurile de precauţie din acest an, iar numărul de persoane care au acces la numele laureatului a fost limitat.

Premiul Nobel cel mai comentat este însă, fără îndoială, cel pentru pace, iar cursa pentru acest premiu pare să fie în acest an foarte deschisă, fără un favorit cert.

Aproximativ 231 de candidaţi figurează în cursa Nobelului pentru literatură. Şi, deşi comitetul Nobel nu le dezvăluie niciodată numele, se ştie deja că Bill Clinton, Helmut Kohl şi Bradley Manning, americanul suspectat de scurgeri de informaţii către WikiLeaks, figurează printre pretendenţi.

Directorul Institutului de Cercetări pentru Parce de la Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmăreşte cu mare atenţie lucrările comitetului Nobel, publică în fiecare an o lista a posibililor laureaţi.

Pe lista din acest an se regăsesc Gene Sharp, un expert american în revoluţiile non-violente, ONG-ul rus pentru apărarea drepturilor omului Memorial şi fondatoarea acestuia Svetlana Gannushkina, o publicaţie rusă independentă, Ecoul Moscovei, şi redactorul-şef al ei, Alexei Venediktov.

Arhiepiscopul John Onaiyekan şi sultanul din Sokoto Mohamed Sa’ad Abubakar, doi nigerieni care luptă contra abuzurilor comise în numele religiei, se află şi ei pe această listă, alături de preşedintele Thein Sein din Birmania.

Sima Samar, militanta afgană pentru drepturile omului, fost ministru şi opozantă a legii care le impune femeilor musulmane să poarte burqa, este şi ea considerată o favorită.

Speculaţiile din jurul premiului pentru fizică au luat în acest an o turnură neaşteptată.

Descoperirea în luna iulie a unei noi particule fundamentale, ce ar putea fi celebrul boson al lui Higgs, reprezintă o realizare majoră din ultima jumătate de secol şi are toate şansele să câştige un Nobel.

Însă comitetul care decernează premiul pentru fizică păstrează tăcerea în legătură cu această posibilitate. „Este o mare descoperire. Este însă tot ce pot să spun”, a comentat unul dintre membrii comitetului suedez, Lars Brink.

În acest an, din cauza crizei economice, Fundaţia Nobel a scăzut cu 20% valoarea premiilor acordate – la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 euro) de la 10 milioane de coroane suedeze.

Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.

Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Academia suedeză nu a anunţat deocamdată data la care va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru literatură.

Premiul Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

 

Sursa: Mediafax

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

18
/11
/14

Pe cât sunt de frecvente expozițiile de grup în lumea artistică, pe atât sunt de rare cele omogene ca valoare și concepție, căci un astfel de proiect necesită ca un grup de artiști capabili să-și pună laolaltă viziunile personale în subordinea unei idei comune, iar rezultatul să fie unitar și din punct de vedere al formei.

17
/11
/14

În acest an, Rusia va fi prezentǎ ȋn calitate de invitat de onoare la Targul Gaudeamus (19-23 noiembrie), cu un stand de peste 1.000 de cărți provenind de la cele mai importante edituri din Federația Rusǎ și cu un bogat program de activitǎți culturale.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

17
/11
/14

Art Out dorește să reunească toți pasionații de artă și să deschidă orizontul artistic al celor neinițiați. Descoperiți tainele vechilor maeştri, aflând istoria unor monumente şi a unor colecţii de artă. Experimentați fascinantul drum al artei printr-o serie de ateliere care vor avea loc în perioada noiembrie-decembrie.

17
/11
/14

Tom şi Jerry, Lecţia de violoncel, Două loturi, Conversaţia după înmormântare, Copilăria lui Bach, Mincinosul, Meşteşugul vieţii, Comedie de modă veche, Bună seara, domnule Wilde, Zelda, Povestea lui Jeste şi multe alte spectacole pe scenele bucureştene, în perioada 17 - 23 noiembrie

17
/11
/14

Casa de Producție TVR a programat în această seară un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române – “Dimineața pierdută”, o dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul cu acelaşi nume de Gabriela Adameşteanu. Spectacolul, preluat de la Teatrul L. S. Bulandra, poate fi urmărit luni, 17 noiembrie, de la ora 20.10 (partea I) şi de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2.