Premiile Radio România Cultural vor fi acordate în cadrul emisiunii GPS Cultural pe 30 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-radio-romania-cultural-vor-fi-acordate-in-cadrul-emisiunii-gps-cultural-pe-30-martie/

Premiile Radio România Cultural vor fi acordate pentru prima dată, în istoria lor de 20 de ani, pe calea undelor, luni, 30 martie 2020, de la ora 17.00.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2020

În cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural, Anca Mateescu și Luana Pleșea, alături de membri ai juriului Galei RRC care trebuia să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, vor anunța câștigătorii acestor distincții, oferite ca răsplată pentru întreaga activitate unor personalități marcante sau prilejuite de alte momente sau realizări cu semnificații aparte.

Se cunosc deja câștigătorii celor patru premii speciale:

PREMIUL DE EXCELENȚĂ – coregrafa MIRIAM RĂDUCANU

PREMIUL RADIO ROMÂNIA CULTURAL 20 – editura HUMANITAS

PREMIUL LUX MUNDI- compozitorul EUGEN DOGA

PREMIUL CELEBRÂNDU-L PE BEETHOVEN- pianista ADELA LICULESCU

Nominalizările la cele opt categorii sunt:

Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Lavinia Braniște, pentru cartea “Sonia ridică mâna’’, editura Polirom; Ioana Nicolaie, pentru “Cartea Reghinei“, editura Humanitas; Diana Bădica, pentru volumul „Părinți’’, apărut la editura Polirom.

La categoria POEZIEAngela Marcovici, pentru volumul: ”Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, editura frACTalia; Dan Sociu, pentru cartea “Uau“, apărută la Editura Polirom; Emilian Galaicu-Păun, pentru volumul „A(II) Rh+eu / Apa.3D”, editura Cartier.

Pentru categoria TEATRU:  regizoarea Gianina Cărbunariu– pentru un proiect managerial vizionar și pentru „Frontal”, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț; actorul Marius Manole– pentru rolul Richard din spectacolul „Richard al III-lea’’ de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Bulandra din București și pentru rolul Andrei Prozorov, în spectacolul „Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber” după Cehov, în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Național din București; Eugen Jebeleanu și echipa spectacolului „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba’’, o coproducție ARCUB – Compagnie des Ogres, în cadrul Sezonului România-Franța.

La categoria FILM au fost nominalizațe producțiile: Timebox de Nora Agapi; Touch Me Not de Adina Pintilie; Călătoria fantastică a Maronei de Anca Damian.

Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: artista Marilena Preda Sânc pentru expoziția ’’Subjective (De)constructions’’; sculptorul Cătălin Bădărăupentru expoziția personală „See, I have engraved you on the palms of my hands, your walls are ever before me’’; curatoarele Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, cercetătoare la Institutul Prezentului,pentru expoziția ’’24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971’’.

La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Ciprian Ciuclea – artist multimedia, pentru lucrările ”Singularitatea aproximativă”, ”Remote proximity” și ”Focar de incendiu” ca rezultat al cercetării la limita între artă și știință; Dr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat științei; Claudiu Tănăselia – pentru blogul www.parsec.ro, dedicat informațiilor despre activitatea de explorare a spațiului cosmic.

La categoria MUZICĂ: Elena Mândru,pentru albumul ”Folkloric moods”; Robin and The Backstabbers, pentru lansarea albumului alternativ, ”Vladivostock” , a treia parte a trilogiei, ”Bucovina overdrive”; Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru  activitatea artistică foarte consistentă din 2019.

La categoria EDUCAȚIE  nominalizările sunt:  Asociaţia ROI din județul Prahova pentru lansarea hărții şcolilor care au început transformarea educaţiei în România – scolile Zburd; Proiectul  EDUPOL– O cercetare națională și dezbateri publice despre utilizarea noilor tehnologii în școli; Asociația Telefonul Copilului– pentru organizarea primului Forum Național Anti-Bullying.

Din juriu au făcut parte: scriitorul, traducătorul și criticul literar Bogdan Ghiu, Radu Croitoru– manager Radio România Cultural, Adina Dragomir– redactor șef Radio România Cultural, Cristian Marica– redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru-realizator Radio România Cultural.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.