Premiul Aristoteles Workshop 2014: 2000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-aristoteles-workshop-2014-2000-de-euro/

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuţu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susţinerii Farmexim. Compania a susţinut atelierul şi anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Un articol de Liliana Matei|5 august 2014

Cea de-a noua ediție a Aristoteles Workshop (AW) se va desfăşura în satul Vama din Bucovina (județul Suceava), între 20 august – 21 septembrie. AW se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune, fiind un atelier anual în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.

Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanți – un regizor, un operator și un monteur – aceștia au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar.

Modulul propus este de maxim 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune.

Experţii care îi vor îndruma pe studenții ediției de anul acesta vor fi cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. În a doua jumătate a workshopului, munca lor va fi continuată de cei doi tutori: regizoarele Tania Rakhmanova şi Nino Kirtadze, pentru filmarea și montajul materialului filmat, urmate de post-producție.

Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali, la sfârșitul workshopului. Anul trecut, juriul a fost format din Véronique Rabuteau (coordonatoarea Programelor de Film Documentar Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecționer al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) și de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoșeneanu, Decanul facultății de Film din cadrul UNATC București s-a alăturat, de asemenea, invitaților Aristoteles Workshop sosiți pentru seara închiderii.

Aristoteles Workshop este găzduit de Casa Călin din satul Vama, Bucovina.

Despre Aristoteles Workshop

Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susținut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Centrul Național al Cinematografiei și de iStyle. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști.

Participanții au acces la echipamente de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului. De asemenea, ei vor fi îndrumați de tutori și experți pe parcursul celor 4 săptămâni.

 

 

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.