Premiul Goncourt 2016, atribuit franco-marocanei Leila Slimani
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-goncourt-2016-atribuit-franco-marocanei-leila-slimani/

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câştigat, ieri, de scriitoarea Leila Slimani pentru romanul „Chanson douce”. Romanul ei, „Chanson douce”, o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2016

Leila Slimani este doar a cincea scriitoare de limbă franceză care a primit premiul Goncourt în ultimii 20 de ani. Printre favoriții ediției din acest an se mai numărau Catherine Cusset, Régis Jauffret și Gaël Faye.

Cartea a devenit deja un succes de librărie. Al doilea roman al acestei scriitoare, născute în Maroc acum 35 de ani, se citește cu sufletul la gură ca un thriller, dar poate fi citit și ca o prezentare implacabilă a raporturilor de dominație și a mizeriei sociale.

Premiul Goncourt este o mană cerească pentru edituri. O carte recompensată se vinde în medie în 345.000 exemplare, cum s-a întâmplat anul trecut cu “Boussole” a lui Mathias Enard, un roman exigent despre relațiile dintre Orient și Occident, distins cu Premiul Goncourt 2015.

Foto: Goncourt 2016,  Leila Slimani – facebook

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.