Premiul Goncourt 2016, atribuit franco-marocanei Leila Slimani
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-goncourt-2016-atribuit-franco-marocanei-leila-slimani/

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câştigat, ieri, de scriitoarea Leila Slimani pentru romanul „Chanson douce”. Romanul ei, „Chanson douce”, o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2016

Leila Slimani este doar a cincea scriitoare de limbă franceză care a primit premiul Goncourt în ultimii 20 de ani. Printre favoriții ediției din acest an se mai numărau Catherine Cusset, Régis Jauffret și Gaël Faye.

Cartea a devenit deja un succes de librărie. Al doilea roman al acestei scriitoare, născute în Maroc acum 35 de ani, se citește cu sufletul la gură ca un thriller, dar poate fi citit și ca o prezentare implacabilă a raporturilor de dominație și a mizeriei sociale.

Premiul Goncourt este o mană cerească pentru edituri. O carte recompensată se vinde în medie în 345.000 exemplare, cum s-a întâmplat anul trecut cu “Boussole” a lui Mathias Enard, un roman exigent despre relațiile dintre Orient și Occident, distins cu Premiul Goncourt 2015.

Foto: Goncourt 2016,  Leila Slimani – facebook

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.