Marcus Malte, câștigătorul premiului literar Femina
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-literar-femina-decernat-scriitorului-marcus-malte-pentru-le-garcon/

Premiul Femina a fost decernat marţi scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunţat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franţa, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunţat la 3 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2016

Premiul Femina pentru romanul în limba străină a fost acordat scriitorului Rabih Alameddine, de origine libaneză pentru „Les vies de papier”, iar Femina pentru eseuri lui Ghislaine Dunant pentru „Charlotte Delbo, La vie retrouvée” (Grasset).Marcus Malte

Cunoscut pentru romanele sale polițiste și autor al unor bestseller-uri precum „Garden Of Love”, Marcus Malte, 49 de ani, a obținut șapte voturi, față de trei pentru Nathacha Appanah („Tropique de la violence” — Gallimard), pentru acest roman de peste 500 de pagini publicat de editura Zulma.

Această carte este o mare epopee, o poveste uimitoare care reînvie mitul copilului sălbatic care este redat civilizației. – Mona Ozouf, președinta juriului Femina.

„Încă de la primele rânduri cititorii suntem copleșiți de puterea și de suflul scrisului. Povestea care se desfășoară din 1908 până în 1938 poate fi definită și ca frescă istorică — se amintește mult despre Primul Război Mondial — și ca roman de inițiere”, mai spune președinta juriului Femina.

Foto: Marcus Malte, „Le garçon” – facebook

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.