Premiul Lux al Parlamentului European a fost acordat filmului „Mustang”
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-lux-al-parlamentului-european-a-fost-acordat-filmului-mustang/

Parlamentul European a decernat, marţi, Premiul Lux filmului „Mustang”, realizat de regizoarea Deniz Gamze Erguven, a anunţat preşedintele instituţiei europene, Martin Schulz. Pelicula prezintă destinul a cinci surori într-un sat izolat din Turcia şi abordează problema căsătoriilor forţate.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2015

Producţia franco-germano-turcă, filmul de debut al cineastei Deniz Gamze Erguven, a fost în competiție cu alte două pelicule, „Mediterranea” a lui Jonas Carpignano și „The Lesson” a regizorilor Kristina Grozeva și Petar Valchano.

Martin Schulz a salutat filmul care aduce în prim-plan personaje feminine ce „se luptă cu prejudecățile unei societăți conservatoare”.

„Sunt la granița dintre două țări și reprezint valorile acestora”, a spus Deniz Gamze Erguven la primirea premiului. Regizoarea de 37 de ani și filmul său, care a făcut senzație la cel mai recent Festival de la Cannes, vor reprezenta Franța, alături de alte 80 de filme și țări, în competiția la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

„Mediterranea” prezintă parcursul a doi tineri din Burkina Faso, care vor să înceapă o viață nouă în sudul Italiei, după traversarea Mării Mediterane, iar acțiunea din „The Lesson” se desfășoară într-un mic sat din Bulgaria, unde o învățătoare se luptă cu un elev suspectat de furt, în timp ce ea însăși are mari dificultăți financiare.

Premiul Lux răsplătește în fiecare an filme coproduse în Europa care aduc pe ecran valori și probleme europene. Deputații europeni au putut vota filmul preferat între 16 și 23 noiembrie.

Anul trecut premiul i-a revenit producției poloneze”Ida” a regizorului Pawel Pawlikowski.

Foto: Premiul Lux, Mustang – cinemagia

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.