Premiul Lux al Parlamentului European a fost acordat filmului “Mustang”
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-lux-al-parlamentului-european-a-fost-acordat-filmului-mustang/

Parlamentul European a decernat, marţi, Premiul Lux filmului “Mustang”, realizat de regizoarea Deniz Gamze Erguven, a anunţat preşedintele instituţiei europene, Martin Schulz. Pelicula prezintă destinul a cinci surori într-un sat izolat din Turcia şi abordează problema căsătoriilor forţate.

Un articol de Petre Ivan|24 Noiembrie 2015

Producţia franco-germano-turcă, filmul de debut al cineastei Deniz Gamze Erguven, a fost în competiție cu alte două pelicule, “Mediterranea” a lui Jonas Carpignano și “The Lesson” a regizorilor Kristina Grozeva și Petar Valchano.

Martin Schulz a salutat filmul care aduce în prim-plan personaje feminine ce “se luptă cu prejudecățile unei societăți conservatoare”.

“Sunt la granița dintre două țări și reprezint valorile acestora”, a spus Deniz Gamze Erguven la primirea premiului. Regizoarea de 37 de ani și filmul său, care a făcut senzație la cel mai recent Festival de la Cannes, vor reprezenta Franța, alături de alte 80 de filme și țări, în competiția la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

“Mediterranea” prezintă parcursul a doi tineri din Burkina Faso, care vor să înceapă o viață nouă în sudul Italiei, după traversarea Mării Mediterane, iar acțiunea din “The Lesson” se desfășoară într-un mic sat din Bulgaria, unde o învățătoare se luptă cu un elev suspectat de furt, în timp ce ea însăși are mari dificultăți financiare.

Premiul Lux răsplătește în fiecare an filme coproduse în Europa care aduc pe ecran valori și probleme europene. Deputații europeni au putut vota filmul preferat între 16 și 23 noiembrie.

Anul trecut premiul i-a revenit producției poloneze”Ida” a regizorului Pawel Pawlikowski.

Foto: Premiul Lux, Mustang – cinemagia

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »