Presa franceză laudă „Malmkrog”
https://www.ziarulmetropolis.ro/presa-franceza-lauda-malmkrog/

Presa franceză laudă Malmkrog, noua peliculă semnată de Cristi Puiu: „Regizorul ne dăruieşte un film unic şi curajos”, „o adevărată lecţie de punere în scenă”.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2020

„Malmkrog”, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, premiat la Berlinală, are parte de cronici pozitive în presa franceză după premiera de pe marile ecranele din Franța la finalul săptămânii trecute. Prestigiosul Le point argumentează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. Filmul va fi prezentat publicului român în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF la început de august.

„Un film extraordinar prin solemnitatea și libertatea sa”, scrie Les Fiches du Cinéma despre Malmkrog, cea mai recentă și provocatoare producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă, cu un scenariu care reprezintă o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) și construit în jurul a cinci personaje.

„Pe cât de somptuos, pe atât de complex, pe cât de arid, pe atât de fascinant, noul film al lui Cristi Puiu este o adevărată lecție de punere în scenă”, notează și Premiere, în timp ce prestigiosul Le Point analizează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. aVoir-aLire.com laudă în egală măsură jocul actoricesc: „Regizorul ne dăruiește un film unic și curajos, iar actorii oferă o performanță memorabilă”.

„La finalul secolului al XIX-lea, un latifundiar rus, om de societate, implicat, conversează cu invitații săi la masă despre război, morală și religie. Pornind de la textele filozofului și poetului rus Vladimir Soloviov, Cristi Puiu compune o întreagă lume în spatele ușilor închise, aparent greu de pătruns, dar în care revărsarea de cuvinte și accentele profetice ne poartă departe…” , punctează și Beaux Arts Magazine despre Malmkrog.

Distins cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul secțiunii Encounters de la celebrul Festival Internațional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie), unde a avut premiera internațională și a intrat în competiție cu alte 14 producții din întreaga lume, filmul „Malmkrog” îi are în distribuție pe: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă și maghiară, iar decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Publicul român se va putea bucura de „Malmkrog” în avanpremieră, la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF la început de august.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.