Presa franceză laudă „Malmkrog”
https://www.ziarulmetropolis.ro/presa-franceza-lauda-malmkrog/

Presa franceză laudă Malmkrog, noua peliculă semnată de Cristi Puiu: „Regizorul ne dăruieşte un film unic şi curajos”, „o adevărată lecţie de punere în scenă”.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2020

„Malmkrog”, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, premiat la Berlinală, are parte de cronici pozitive în presa franceză după premiera de pe marile ecranele din Franța la finalul săptămânii trecute. Prestigiosul Le point argumentează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. Filmul va fi prezentat publicului român în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF la început de august.

„Un film extraordinar prin solemnitatea și libertatea sa”, scrie Les Fiches du Cinéma despre Malmkrog, cea mai recentă și provocatoare producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă, cu un scenariu care reprezintă o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) și construit în jurul a cinci personaje.

„Pe cât de somptuos, pe atât de complex, pe cât de arid, pe atât de fascinant, noul film al lui Cristi Puiu este o adevărată lecție de punere în scenă”, notează și Premiere, în timp ce prestigiosul Le Point analizează că demersul cineastului român este un „splendid parcus cinematografic despre puterea limbajului”. aVoir-aLire.com laudă în egală măsură jocul actoricesc: „Regizorul ne dăruiește un film unic și curajos, iar actorii oferă o performanță memorabilă”.

„La finalul secolului al XIX-lea, un latifundiar rus, om de societate, implicat, conversează cu invitații săi la masă despre război, morală și religie. Pornind de la textele filozofului și poetului rus Vladimir Soloviov, Cristi Puiu compune o întreagă lume în spatele ușilor închise, aparent greu de pătruns, dar în care revărsarea de cuvinte și accentele profetice ne poartă departe…” , punctează și Beaux Arts Magazine despre Malmkrog.

Distins cu Premiul pentru Cel mai bun Regizor în cadrul secțiunii Encounters de la celebrul Festival Internațional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie), unde a avut premiera internațională și a intrat în competiție cu alte 14 producții din întreaga lume, filmul „Malmkrog” îi are în distribuție pe: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă și maghiară, iar decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Publicul român se va putea bucura de „Malmkrog” în avanpremieră, la Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF la început de august.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.