Preselecția pentru Concursul Enescu 2016: 174 de tineri artiști vor intra în competiție
https://www.ziarulmetropolis.ro/preselectia-pentru-concursul-enescu-2016-174-de-tineri-artisti-vor-intra-in-competitie/

Juriul de specialitate al Concursului Internaţional George Enescu 2016 a selectat 174 de tineri artişti pentru a intra în competiţie la această ediţie a Concursului Enescu.

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2016

Tinerii artiști au fost selectați dintr-un număr total de 317 înscriși în Concurs, cu 40% mai mulți față de ediția 2014. Candidații care au trecut de preselecție vor concura pentru visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii pe scena Ateneului Român, între 3 și 25 septembrie.

Tinerii artiști selectați provin din țări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Coreea de Sud, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia, Thailanda, Cehia, Argentina. Un număr de 12 tineri artiști provin din România.
Este pentru prima dată când are loc o preselecție în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri: în total 317 tineri artiști din 48 de țări s-au înscris pentru a participa la ediția 2016 a Concursului, cu 40% mai mult față de ediția 2014. Juriul de specialitate al ediției 2016 a Concursului Enescu este format din muzicieni și profesori de top la nivel internațional, printre aceștia numărându-se nume precum cele ale violoniștilor Pierre Amoyal și Silvia Marcovici, ale violonceliștilor Natalia Gutman, David Geringas și Arto Noras și ale pianiștilor Peter Donohoe, Dana Borșan și Andrei Sitarev.
Listele în ordine alfabetică ale concurenților care au fost selectați să intre în competiție la Concursul Enescu 2016 sunt disponibile pe site-ul Concursului și Festivalului, www.festivalenescu.ro.
Pentru Secțiunea Compoziție, toate lucrările înscrise au fost trimise spre jurizare, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 3 septembrie, în ziua deschiderii ediției 2016 a Concursului Enescu.
Valoarea totală a premiilor din cadrul Concursului Enescu 2015 este de 115.000 de euro. Li se adaugă două premii speciale: o bursă de doi ani la celebra Barenboim Academy din Berlin, pentru cel mai bine clasat concurent român la Secțiunea Vioară, și prezența ca artist invitat pe scena festivalului iPalpiti Festival of International Laureats 2017, Los Angeles, pentru câștigătorul Secțiunii Vioară.
La ediția 2016, Concursul Enescu se desfășoară într-un nou concept. Timp de 22 de zile, între 3 și 25 septembrie, în Sala Mare a Ateneului Român, publicul este invitat să îi asculte și să îi susțină pe tinerii artiști în drumul către visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii. Tinerilor artiști li se alătură muzicieni consacrați, membri ai juriului Concursului, foști laureați ai Concursului Enescu, precum și laureații ai ediției 2014, într-o serie de peste 19 recitaluri extraordinare și concerte cu orchestră. Bilete și abonamentele sunt puse în vânzare în rețeaua Eventim.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.