Prezentarea volumului „Robul succesului. Viața politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții”, Humanitas 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/prezentarea-volumului-robul-succesului-viata-politica-a-lui-victor-eftimiu-sub-sase-constitutii-humanitas-2022/

În foaierul Sălii PICTURA a TNB, va avea loc joi, 9 iunie 2022, începând cu ora 19.00, în prezenţa autorului, va avea loc rezentarea volumului „Robul succesului. Viaţa politică a lui Victor Eftimiu sub şase constituţii”, Humanitas 2022, semnat de Prof. Univ. Dr. CRISTIAN PREDA

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

Data și locul evenimentului nu au fost alese întâmplător: în aceeași seară, la Sala Pictura a TNB, se joacă de la ora 20.00, piesa lui Victor Eftimiu, OMUL CARE A VĂZUT MOARTEA. Publicul care va viziona spectacolul va putea participa și la prezentarea, în prezența autorului, a acestei cărți „plină de date, informații și intuiții, de răsturnări de situații, portrete de epocă și de oglinzi îndreptate către prezent (care) cucerește de la primele pagini, invitând la o nouă reflecție despre duplicitățile și metamorfozele succesului în literatură și în politică”- după cum o definește scriitoarea Tatiana Niculescu/*/ în recomandarea de pe coperta IV a volumului.

Iulia Popovici, Ioan Stanomir și Radu Vancu /*/ vor susține evenimentul, moderat de Ovidiu Nahoi, redactorul șef al Radio France International România, iar cunoscutul actor al Teatrului Național I. L. Caragiale, Marius Bodochi, îl va ilustra cu lectura unui fragment din Spovedaniile lui Victor Eftimiu.

Dacă ne aplecăm asupra biografiei lui Victor Eftimiu, care „a avut nu doar o operă vastă, ci și o viață fabuloasă”, cum demonstrează Cristian Preda, aflăm că dramaturgul, poetul, prozatorul, gazetarul despre care se vorbește, a fost – în trei rânduri (1920-1922, ianuarie-iulie 1930 și 1944-1945) și director al Teatrului Național, pe care l-a condus cu har, lăsând în urma sa o serie de realizări, dintre care, unele, stau mărturie și azi: busturile și tablourile unor mari dramaturgi și actori, executate de artiști de seamă ai vremii, publicația „Revista Teatrului Național”, colecția ”Biblioteca Teatrului Național”.

Era deci firesc ca Teatrul Național I.L.Caragiale să fie onorat să găzduiască într-unul din cele mai frumoase spații ale sale, Foaierul Sălii Pictura, lansarea unei cărți care reconstituie, din multiple unghiuri, biografia politico-intelectuală a unei mari personalități a culturii române, aducând „în fața cititorilor o Românie trecută prin două războaie mondiale, șase Constituții, patru regi, două republici – populară și socialistă, și un regim totalitar de sorginte sovietică. Istoria carierei minuțios construite a lui Victor Eftimiu este deopotrivă istoria instituțiilor, a mentalităților și a breslei scriitorilor pe parcursul a peste 70 de ani” (cf. Tatiana Niculescu).

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.