Prietenia, grija față de natură și poveștile copilăriei, celebrate în sălile de cinema și online, în secțiunea Minimest
https://www.ziarulmetropolis.ro/prietenia-grija-fata-de-natura-si-povestile-copilariei-celebrate-in-salile-de-cinema-si-online-in-sectiunea-minimest/

Imaginaţia nu cunoaşte limite în poveştile animate care se pregătesc să-i întâlnească pe cei mici la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2021

În perioada 8-17 octombrie, titlurile din secțiunea competițională Minimest se întorc pe marile ecrane din București, spre încântarea copiilor care se vor bucura, la această ediție, și de o amplă selecție de lungmetraje dedicate lor. Filmele din competiție vor putea fi vizionate atât la cinema, cât și online, pe platforma festivalului, de pe orice dispozitiv, de oriunde din România. Proiecțiile dedicate celor mai tineri fani ai animației vor fi însoțite de un program antrenant de ateliere creative.

Abonamentele Animest.16, care asigură accesul nelimitat în cinema la toate proiecțiile Minimest (scurtmetraj și lungmetraj), sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest.

Abonamentele online, în baza cărora vor putea fi urmărite toate scurtmetrajele din competiția Minimest, sunt disponibile pe: https://online.animest.ro/pricing/plans.

Competiția Minimest

Cele 20 de scurtmetraje selectate în competiție la secțiunea film pentru copii adună o varietate de tehnici de animație (desen 2D, stop motion, 3D, colaj, teatru de umbre animat, elemente din lumea vegetală animate) și mai ales o bogăție de teme ce rezonează cu interesele copiilor de azi: preocuparea pentru un mediu curat și protejarea acestuia, prietenia, relația dintre generații, legătura puternică dintre copii și animalele de companie, puterea de a trece cu curaj peste evenimente mai puțin plăcute, acceptarea diversității în comunitate, respectul față de cei mai puțin norocoși, reinterpretarea originală a literaturii pentru copii.

Filmele sunt create de profesioniști cu experiență, dar și de studenți în animație la școli de prestigiu din Europa, cu titluri selectate chiar pe lista de filme eligibile la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat. Scurtmetrajele Minimest se adresează mai ales copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, dar pot fi vizionate cu plăcere și de către adulți. În buna tradiție a festivalului, cel mai bun scurtmetraj pentru copii va fi ales de către un juriu format din trei copii și va fi anunțat în cadrul Galei de decernare a premiilor Animest, pe 16 octombrie.
Proiecții speciale pentru întreaga familie, în secțiune Minimest

O adevărată aventură prin lumea filmului de animație, secțiunea Minimest le-a pregătit celor mici și o selecție de lungmetraje multi-premiate, majoritatea prezentate pentru prima dată pe marele ecran în România. Marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Shanghai, Even Mice Belong in Heaven (r. Jan Bubenicek, Denisa Grimmová) urmărește prietenia neobișnuită care se leagă în Rai între doi inamici: șoarecele și vulpea. Cum va evolua relația lor atunci când dorința lor se va îndeplini și vor reuși să se întoarcă pe pământ? Prietenia este motorul care pune lucrurile în mișcare și în Fritzi – A Revolutionary Tale (r. Matthias Bruhn, Ralf Kukula), povestea transformatorului an 1989, văzută prin ochii unui copil din Germania de Est. În Yakari, a Spectacular Journey (r. Xavier Giacometti, Toby Genkel), un dar primit din partea animalului său totem îi oferă unui copil darul de a vorbi cu animalele, iar în The Ape Star (r. Linda Hambäck), o fetiță dintr-un orfelinat este adoptată de o gorilă, care se dovedește a fi cea mai amuzantă și protectoare mamă din lume. Filmul a avut parte de o premieră internațională în cadrul Competiției oficiale de la Annecy, unde a fost nominalizată pentru Cristalul ediției din acest an.

Ateliere de animație pentru cei mici

La cea de-a 16-a ediție Animest, copiii interesați să descopere procesul de creație din spatele filmelor de animație preferate sunt invitați să participe la atelierele susținute de profesioniști în perioada 9-17 octombrie. Mici artiști cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani vor face primii pași în lumea animației stop-motion sub îndrumarea lui Radu Lile, care îi va învăța cum să creeze propriile lor scenarii și personaje, din materiale care le sunt la îndemână mereu: hârtie colorată, plastilină, accesorii de birotică, obiecte uzuale. Ulterior, personajele vor prinde viață sub lentila telefonului mobil, cu ajutorul căruia copiii vor crea un scurt film animat. Toate cunoștințele dobândite la atelier pot fi repetate ulterior acasă, alături de întreaga familie.

În zilele de weekend, pe 9, 10, 16 și 17 octombrie, cei mici sunt invitați să pătrundă în lumea fascinantă a benzilor desenate. Pe parcursul atelierelor, autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu îi invită pe copii să parcurgă primii pași necesari pentru a crea o fâșie sau o pagină de bandă desenată, până la realizarea propriei reviste sau cărți. Lucrările participanților vor fi incluse într-o revistă tipărită de Animest la finalul celei de-a 16-a ediții.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, Agata Tabacu va susține un curs intensiv de stop-motion animation. Pe parcursul a cinci zile, aceștia se vor familiariza cu noțiunile de bază și principiile animației, vor învăța cum să spună povești prin imagini, vor scrie un scenariu, vor crea personaje și fundaluri iar în final vor pune totul cap la cap într-un film animat, cu ajutorul aparaturii profesioniste.

În aceeași perioadă, se va desfășura online ultima etapă a Incubatorului de animație, proiectul Animest ce își propune să le ofere liceenilor din România și Republica Moldova resursele necesare pentru a-și transforma înclinațiile artistice în aptitudini necesare pentru dezvoltarea filmelor de animație. Cei 10 finaliști selectați în urma procesului de mentorat susținut de regizorul și animatorul Paul Mureșan sunt: Clara Amariței, Miriam Arvunescu, Robert Blănaru, Caterina Cherecheș, Ariana Alexandrina Moldovan, Ioana Pătrașcu, Florentina Maria Pîrjol, Mara Pop, Mihaela Ștețco și Alisa Vasiliu.

„Cei aleși au arătat flexibilitate și evoluție pe parcursul a câteva luni și le dorim tuturor să țină cont de sugestiile primite în incubator, fiindcă, credem noi, o să le fie de folos de-a lungul carierei lor”, subliniază Paul Mureșan.

Următoarea provocare va presupune crearea unor secvențe animate, ce vor avea la bază lucrările dezvoltate în prima etapă. Prin acest demers, Animest își continuă misiunea de a forma și de a susține noi generații de artiști animatori, oferindu-le contextul și instrumentele necesare dezvoltării aptitudinilor creative.

Academia Minimest

Noutatea acestei toamne o reprezintă Academia Minimest, care va debuta la începutul lunii octombrie și se prelungi până la mijlocul lui noiembrie. Un proiect educațional născut din entuziasmul generat de tradiționala secțiune din cadrul festivalului Animest dedicată celor mici, Academia Minimest se va desfășura atât online, cât și în sala de cinema în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie. Proiectul educațional integrează filmul de animație în școala primară, oferindu-le profesorilor și părinților în mod gratuit resurse atrăgătoare, de calitate, prin care copiii de 6-12 ani vor lua contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, însușindu-și mai ușor noțiuni specifice mai multor materii școlare. Proiectul promovează incluziunea, diversitatea și toleranța, gândirea critică, democrația, educația incluzivă și învățarea activă. Școlile care doresc să se alăture proiectului pentru a accesa resursele puse la dispoziție de Academia Minimest, se pot înscrie printr-un email la edu@animest.ro.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.