Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” – 64 de producții din 27 de țări
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-editie-bucharest-international-dance-film-festival-64-de-productii-din-27-de-tari/

Prima ediţie “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care îşi propune să promoveze producţiile cinematografice dedicate dansului şi artei coregrafice. 64 de producţii din 27 de ţări incluse în Competiţia Oficială, documentare de scurt şi lungmetraj, selecţia celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum şi un workshop de creaţie dedicat pasionaţilor de dans. Proiecţiile se vor desfăşura la Cinemateca Union.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2015

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) debutează vineri, 6 noiembrie, ora 20:00, cu documentarului Sacres. Bazată pe opera Ritualul primăverii a lui Igor Stravinsky, producția franceză regizată de Etienne Aussel și Valerie Gabail explorează teritoriile ritualurilor și adună laolaltă perspectivele a cinci coregrafi contemporani (Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Sasha Waltz, David Wampach și Olivier Dubois).

Documentarul urmărește dansatorii în explorarea imaginilor primitive care le alimentează creativitatea, precum și maniera în care construiesc Tema Ritualului. Sacres este o reflecție ficțională și fantastică la granița dintre ritual și reprezentările sale.Dance Film Festival

Competiția Oficială include 54 de producții din 23 de țări și este programată sâmbătă, 7 noiembrie.

Scurtmetrajele selecționate de coregrafa Simona Deaconescu sunt structurate în trei calupuri. acțiune și [RE]acțiune este o colecție de filme în care mișcarea corpului și a camerei de filmat se completează pentru a întrupa povești despre amintiri pierdute, valori morale și sexualitate. Mix Media este un colaj de povești care orbitează în jurul experimentului și sincretismului: animație, desen, modă, tehnologie.

Ultimul calup de scurtmetraje – [în] corp și [în] afara corpului – explorează conceptul de spațiu, înțeles ca un loc în care trăim, un punct de întâlnire virtual, o metaforă sau un declanșator psihologic. Selecția oficială începe sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 14:00 la Cinemateca Union.

Programul zilei de 8 noiembrie este dedicat retrospectivei “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și celor 3 documentare de scurtmetraj (Sidi Larbi Cherkaoui, Backward Glace și Living Room Dances*Kitchen Stories).

Ceremonia de Decernare a Premiilor Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) are loc duminică, 8 noiembrie, de la ora 19 :30 și este urmată de proiecția documentarului de lungmetraj Behind the Scenes (Fragile) semnat de coregraful Cosmin Manolescu și Tatiana Cucureanu.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural finanțat în cadrul programului cultural „EȘTI BUCUREȘTI”, prin ARCUB și Primăria Municipiului București. Un proiect cultural realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Foto: Bucharest International Dance Film Festival– bidff.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.