Prima expoziție personală a lui Mihai Plătică la Gaep
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-expozitie-personala-a-lui-mihai-platica-la-gaep/

Păşiţi într-o lume de peisaje vibrante, fotografii asociate cu elemente chimice, refractografii şi obiecte vopsite cu Vantablack, cel mai negru negru, odată cu prima expoziţie personală a lui Mihai Plătică la Gaep. Desfăşurată pe ambele etaje ale galeriei, Alpher-Bethe-Gamow va putea fi vizitată între 6 martie şi 8 mai 2021.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2021

Titlul expoziției face referire la un articol considerat a fi fundamentul științific al teoriei Big Bang: The Origin of Chemical Elements (Originea elementelor chimice), de Ralph Alpher, Hans Bethe și George Gamow. Supranumit articolul Alpher-Bethe-Gamow și publicat în 1948, el prezintă un model matematic ce explică procesele care au dus la sinteza primelor nuclee de elemente chimice la începutul Universului. 

Prin lucrările sale, Mihai Plătică realizează propria cercetare asupra unor moduri de explicare și înțelegere a creației. Dacă oamenii de știință folosesc formule pentru a controla relativitatea cercetării, artistul folosește modele de analiză a realității caracteristice fotografiei, precum modelul cromatic RGB. Componente-cheie ale expoziției sunt o serie de peisaje cu profil de culoare schimbat. Manipulând modelul cromatic al acestor fotografii, Mihai Plătică obține întinderi de apă, cer sau pământ în culori vibrante. Imaginile, explică el, „propun un exercițiu de remediere vizuală a lumii noastre”.

Interesul lui față de fenomene naturale și diverse forme de materialitate reiese, în expoziție, din fotografii axate pe forțe ale naturii sau formațiuni subterane. În ce măsură poate fotografia să surprindă complexitatea a ceea ce ne înconjoară este o întrebare aflată în centrul practicii lui Mihai Plătică.

Universul Alpher-Bethe-Gamow mai cuprinde, printre altele, lucrări ce asociază peisaje și elemente chimice – juxtapuneri bazate pe faptul că în natură există analogii neașteptate, explicabile prin compoziția materiei – și refractografii, compoziții abstracte generate de lumină refractată și fotografiere fără obiectiv.

Alături de fotografii, pentru care artistul proiectează rame cu un design aparte, specific fiecărei imagini, vizitatorii vor descoperi în galerie obiecte ingenioase, precum capsule de hidrogen și heliu, cele mai răspândite elemente chimice din Univers, și o suliță vopsită cu Vantablack, cel mai negru negru, capabil să absoarbă până la 99,965% din lumina vizibilă. În contextul expoziției, ele funcționează ca artefacte ale unei lumi care așteaptă să fie reconstruită.

Scurtă biografie

Născut în 1983, Mihai Plătică a absolvit Fotografia la Universitatea de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca, orașul unde trăiește și lucrează în continuare. Expozițiile lui personale anterioare, Pillars of Creation (2019) și The Wide Open Skin (2016), au fost prezentate de galeria BARIL. În 2020, a participat la Departures From the Sphere, o expoziție de grup desfășurată în trei orașe diferite, în cadrul proiectului de coproducție europeană Both Ways, parte din EuroScience Open Forum (ESOF2020, Trieste).

Mihai Plătică, Chromatic Waves 1, 2021, inkjet print, 24 x 36 cm, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

MIHAI PLĂTICĂ: Alpher-Bethe-Gamow

6 martie – 8 mai 2021

Deschidere: sâmbătă, 6 martie, între orele 13:00 și 20:00 (Facebook event)

Gaep: Strada Plantelor 50

Foto sus: Mihai Plătică, Regolith Simulant, 2021, inkjet print, 24 x 36 cm, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.