„Prima noapte”, în cursa pentru Oscar 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-noapte-in-cursa-pentru-oscar-2018/

Prima noapte/ First Night, scris şi regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficţiune, ediţia 2018, după ce a câştigat marele premiu al competiţiei internaţionale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediţie şi încheiat la finalul săptămânii trecute în oraşul spaniol.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2017

Premiul Danzante, în valoare de 5.000 de euro, i-a fost acordat filmului pentru „o poveste onestă, complexă și puternică, cu un scenariu foarte bine structurat și interpretări excelente”, potrivit juriului.

Eveniment cu tradiție în lumea cinematografiei, Festival International de Cine de la Huesca se află pe lista festivalurilor validate de Academia Americană de Film, câștigătorul competiției internaționale intrând automat pe lista titlurilor luate în considerare pentru nominalizările la Oscar, categoria Cel mai bun scurtmetraj (Live Action Short Film).

În 2012, o altă producție Libra Film, Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), s-a calificat în cursa pentru nominalizările la Oscar, după ce a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune la Aspen Shortfest.

Prima noapte are deja în portofoliu selecții și premii importante: a concurat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția, 2016, a câștigat marele premiu al Competiției naționale la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest, și a fost inclus în competiția de film scurt la TIFF 2017.

Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. În distribuție: Alfredo Minea și Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu și Elvira Deatcu.

Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet și ARTE/ SWR Germania. În aceeași formulă de co-producție, Andrei Tănase a mai regizat Claudiu și crapii (2014) și Vacanța la țară (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada).

Despre Andrei Tănase

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: Vacanța la țară (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival și selecționat la TIFF, Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu și crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).

Foto: Prima noapte  – librafilm.net

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.