„Prima noapte”, în cursa pentru Oscar 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-noapte-in-cursa-pentru-oscar-2018/

Prima noapte/ First Night, scris şi regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficţiune, ediţia 2018, după ce a câştigat marele premiu al competiţiei internaţionale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediţie şi încheiat la finalul săptămânii trecute în oraşul spaniol.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2017

Premiul Danzante, în valoare de 5.000 de euro, i-a fost acordat filmului pentru „o poveste onestă, complexă și puternică, cu un scenariu foarte bine structurat și interpretări excelente”, potrivit juriului.

Eveniment cu tradiție în lumea cinematografiei, Festival International de Cine de la Huesca se află pe lista festivalurilor validate de Academia Americană de Film, câștigătorul competiției internaționale intrând automat pe lista titlurilor luate în considerare pentru nominalizările la Oscar, categoria Cel mai bun scurtmetraj (Live Action Short Film).

În 2012, o altă producție Libra Film, Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), s-a calificat în cursa pentru nominalizările la Oscar, după ce a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune la Aspen Shortfest.

Prima noapte are deja în portofoliu selecții și premii importante: a concurat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția, 2016, a câștigat marele premiu al Competiției naționale la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest, și a fost inclus în competiția de film scurt la TIFF 2017.

Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. În distribuție: Alfredo Minea și Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu și Elvira Deatcu.

Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet și ARTE/ SWR Germania. În aceeași formulă de co-producție, Andrei Tănase a mai regizat Claudiu și crapii (2014) și Vacanța la țară (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada).

Despre Andrei Tănase

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: Vacanța la țară (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival și selecționat la TIFF, Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu și crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).

Foto: Prima noapte  – librafilm.net

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.