Primele filme confirmate la festivalul Pelicam 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/primele-filme-confirmate-la-festivalul-pelicam-2019/

Filme de la Marea Neagră, producţii despre identităţi regăsite, poveştile unor tineri din toată lumea pentru care protejarea planetei a devenit o prioritate şi filme cu perspective ecologice înviorătoare – toate se vor vedea în premieră naţională la cea de-a 8-a ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, care avea loc între 20-23 iunie la Tulcea.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2019

Oamenii din Georgia trec printr-o renaștere. Împreună cu celebrul somelier Jeremy Quinn, regizoarea de origine americană, Emily Railsback, explorează modul în care georgienii au reușit să-și regăsească și să-și redefinească identitatea prin cultura vinului: o rețetă veche de 8,000 de ani e readusă la viață și promite o conectare la valorile autentice spre care aspiră mulți dintre georgieni.

Documentarul Our Blood is Wine / Sângele nostru este vin (Georgia, SUA, 2018) va fi proiectat în cadrul competiției Black Sea Docs la Tulcea.

imagine film Askania Reserve

Pentru premiul Black Sea Docs concurează și documentarul Lost Reactor / Reactorul pierdut (Rusia, Germania, 2018), proiectat în premieră mondială în toamnă la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam (IDFA). Filmul spune povestea unei comunități stabilite în locul unui reactor părăsit din peninsula Crimeea – construcția lui, una dintre cele mai costisitoare proiecte ale Uniunii Sovietice, a fost abandonată după dezastrul de la Cernobîl.

Mixul de oameni este unul neobișnuit, iar anexarea recentă a Crimeei de către Rusia aduce un alt suflu poveștii. Regizoarea Alexandra Westmeier va veni la Pelicam pentru a se întâlni cu publicul prezent la proiecție. Documentarul ei de debut, Alone in four walls, a fost selectat la Sundance Film Festival (2008) și a fost proiectat la peste 70 de festivale din lume.

În cadrul secțiunii Black Sea Docs vor fi prezentate și The Pit / Groapa (2019), documentarul de debut al Hristianei Raykova, recompensat cu premiul pentru cel mai original documentar în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin: portretul comunității bulgare din Varna, unde un spa de lângă mare, numit de localnici “groapa”, devine un simbol pentru amprenta sentimentală a trecutului; și Askania Reserve / Rezervația Askania (Ucraina, 2019), proiectat în prezența regizorului Andrii Lytvynenko, o invitație în viețile unor oameni care aparent nu au nimic în comun, dar se unesc pentru a salva viitorul celei mai mari rezervații din Ucraina: Askania. Dog Movie (Turcia, 2018) va fi proiectat în cadrul aceleiași secțiuni, cu participarea regizorului Cem Hacverdi.

Juriul care va decide câştigătorul secţiunii Black Sea Docs îi are în componenţă pe Dana Bunescu, editor de sunet și imagine, realizatoare de film, în 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizări tehnice în filmul Ana, mon amour, Antonin Haddad, directorul festivalului de film FReDD (Film, Cercetare și Dezvoltare Durabilă) din Toulouse și Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului și trainer in comunicare, cu o vastă experiență atât în cadrul unor instituții de stat, cât și al unor organizații non-guvernamentale.

imagine film Our Blood is Wine

Premiul Black Sea Docs, acordat regizorului filmului ales câștigător, constă în servicii de post-producție în valoare de 3,000 de euro pentru următorul proiect de film și este oferit de Cinelabs România.

 Pentru publicul tânăr, selecția Fresh Perspectives este un început bun de a intra în atmosfera Pelicam. Cu producători ca Adrian Grenier (starul din popularul serial Entourage) și o coloană sonoră la care au contribuit și Moby și Thom Yorke de la Radiohead, documentarul Youth Unstoppable (Canada, 2018) devine un fenomen în sine și aduce pe ecran atitudinile tranșante ale celor mai tineri activiști de mediu pentru care sănătatea planetei este nenegociabilă, atitudini care au inspirat mișcări ecologiste în toate colțurile lumii. Documentarul a fost proiectat săptămâna aceasta la Festivalul de Film de la Cannes.

O altă perspectivă fresh este și documentarul Inventing Tomorrow (SUA, 2018) – o doză de optimism necesară: cunoaștem tineri pasionați de știință din cele mai diverse părți ale lumii, pentru care contracararea efectelor negative ale activității umane asupra mediului natural este motivația supremă în a inova.

imagine film The Pit

Există și alte modele sociale, orientate spre colaborare și generozitate, cu un efect pozitiv asupra naturii, ne arată Utopia Revisited (Austria, 2018). Regizorul, Kurt Langbein, va veni la Tulcea pentru a se întâlni cu publicul Pelicam. Tot în cadrul secțiunii Fresh Perspectives vor fi proiectate și documentarele The Carnivore’s Dilemma (Franța, 2018) și The Empire of Red Gold (Franța, 2017).

Câștigătorul competiției Fresh Perspectives va fi decis de un grup de tineri liceeni, sub coordonarea producătoarei și scenaristei de origine lituaniană Gintė Žulytė, al cărei documentar The Ancient Woods – o invitație vizuală în pădurile bătrâne ale Lituaniei, fără a folosi cuvinte, mizând doar pe sunetele pădurii, ale animalelor-, va fi proiectat în afara competițiilor Pelicam.

imagine film Inventing tomorrow

Premiul Fresh Perspectives, în valoare de 500 de euro, este oferit de Fundația pentru Parteneriat regizorului filmului câștigător.

***

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN),  Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Institutului Cultural Român, Primăriei Muncipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea și Fundației pentru Parteneriat.

Foto: Pelicam – facebok

17
/03
/15

Un prieten mai tânăr, cinefil de pripas, cataloghează filmele în trei feluri: 1. E bun, merită descărcat de pe net.; 2. Nu merită nici să fie furat.; 3. Arta se plătește, merg la cinematograf! Într-o discuție particulară devenită parțial publică grație scrisului am încercat să-l conving că ”Aferim!” merită fiecare leu pe care îl va scoate din buzunar!

16
/03
/15

Cel mai așteptat film românesc al anului “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a avut un număr record de spectatori în cinematografele din România, în primul weekend de lansare. Pelicula care a câștigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin a fost văzută de 20.039 de spectatori din toată țara și a obținut încasări de 257.404 lei

16
/03
/15

Cel de-al optulea film din franciza cinematografică SF "Războiul stelelor/ Star Wars" va fi lansat pe 26 mai 2017, a anunţat Bob Iger, directorul executiv al Walt Disney Co. Star Wars VII - “Star Wars: The Force Awakens” are premiera prevăzută pentru 18 decembrie 2015.

14
/03
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la premiile Academiei Europene, „Waiting for August” tratează, în manieră observațională, dar și cu un lirism bine temperat, problema copiilor cu părinții plecați în străinătate. Emoționantul documentar belgiano-român regizat de Teodora Ana Mihai este proiectat în cadrul One World Romania (16-22 martie).

13
/03
/15

Regizorul Cristian Mungiu a declarat că se pregăteşte să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

13
/03
/15

“AFERIM!”, cel mai așteptat film românesc al anului, a fost lansat oficial aseară la București în cadrul a trei premiere de gală organizate la Cinema Pro și Cinema City din AFI Cotroceni.

13
/03
/15

De 15 ani, la fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural îi premiază, intr-o gală a valorii şi a rafinamentului, pe cei care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul anterior. Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, va avea loc luni, 23 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

11
/03
/15

Actorii Kristen Stewart, Jesse Eisenberg şi Bruce Willis vor interpreta rolurile principale în următorul film al regizorului american Woody Allen. Acest lungmetraj nu are deocamdată un titlu, dar producătorii săi au anunţat deja că pelicula va fi lansată pe marile ecrane în anul 2016.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

11
/03
/15

Miercuri, 18 martie, începând cu ora 19.00, Sala ARCUB se transformă din nou într-un spațiu de întâlnire al cinefililor, pentru cea de-a doua ediție a CineȘoc la ARCUB. Filmul lunii martie este Animal Kingdom (2010), în regia lui David Michôd, producție ce îi are în distribuție pe Guy Pearce, Joel Edgerton, Jacki Weaver și Ben Mendelsohn.

10
/03
/15

“Buumes”, de Martin Guggisberg, “Keith Reynolds Can't Make It Tonight”, de Felix Massie, “Lothar”, de Luca Zuberbühler, “Cai putere”, de Daniel Sandu şi “A Mile in These Hooves”, de James Brylowski sunt câştigătorii Comedy Short Film Festival @ Plaza România, singurul festival de scurtmetraje de comedie organizat într-un mall din România (și desfășurat la Cinema Movieplex).