Primo, un monolog inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”, la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/primo-un-monolog-inspirat-de-cartea-lui-primo-levi-mai-este-oare-acesta-un-om-la-odeon/

Compania Donati & Olsen (Roma, Italia), cu sprijinul Institutului Italian de Cultură prezintă joi, 5 noiembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Odeon, pectacolul PRIMO, un monolog teatral inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”. Spectacol prezentat în limba italiană cu supratitrare în limba română

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2015

Uneori se supraviețuiește pentru a putea povesti mai departe. Primo Levi a supraviețuit pentru a povesti. Spectacolul „Primo” dă glas mărturiei sale, pentru că trecutul nu poate fi, și, mai ales, nu trebuie uitat.

Povestea începe pe 13 decembrie 1943, când Primo Levi este arestat de miliția fascistă și apoi deportat în lagărul Buna-Monowitz, de lângă Auschwitz, unde supraviețuiește până la eliberarea acestuia din 27 ianuarie 1945.

Teribila realitate a mărturiei sale este reprezentată, evitând tonurile patetice sau de compătimire, sub diferite aspecte ce merg Primode la stupoare, la simplitate, și, lucru extrem de anevoios, până la ușurință. Este mijlocul prin care spectatorul este „contagiat” din punct de vedere emoțional de acea rușine „pe care cel drept o încearcă în fața vinei pentru faptele comise de către alții”.

A supraviețui unei boli grave, unui sechestru, torturii, sclaviei, războiului, traversării deșertului și apoi a Mediteranei…Cu ce speranțe? Cu ce scop?

Pentru a înțelege cum a fost posibil.

PRIMO – INFO

Cu: Jacob Olesen

Adaptarea: Giovanni Calò și Jacob Olesen

Regia: Giovanni Calò

Traducerea în limba română: Doina Condrea Derer

Adaptarea: Eva Simon

Preţul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei

Foto: Primo – Teatrul-odeon.ro

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.