Primul Festival Internațional de Teatru Idiș la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-festival-international-de-teatru-idis-la-bucuresti/

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST se va deschide pe 20 noiembrie la Bucureşti şi va dura o săptămână. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiş din lume, în România, la Iaşi, în anul 1876, de către scriitorul şi artistul Avram Goldfaden.

Un articol de Liliana Matei|19 noiembrie 2016

Timp de opt zile, până pe 27 noiembrie, trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din Statele Unite, Israel, Franța și Polonia, dar și formații și interpreți de muzică klezmer de renume mondial vor aduce în atenția publicului bucureștean cultura idiș, sub toate aspectele sale. Festivalul va găzdui și o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiș (de luni până vineri, de la ora 11.00, la Teatrul Evreiesc de Stat) realizate de personalități de renume: David Esrig, Zalmen Mlotek, Schmuel Atzmon și Rafael Goldwaser, precum și lansări de carte și expoziția Barașeum – o istorie în imagini a activității Teatrului Evreiesc de Stat.

Accesul este liber la toate evenimentele și spectacolele, pe bază de rezervare, la adresa de e-mail [email protected].

„Festivalul Internațional de Teatru Idiș se adresează publicului larg (români și străini) din toate categoriile de vârstă, pentru a deschide prin mijloace de expresie specifice o poartă de cunoaștere, contribuind astfel la înțelegerea, acceptarea și apropierea între culturi”, spune actrița Maia Morgenstern, directorul al TES.

Festivalul se deschide duminică, 20 noiembrie, de la ora 18.30, cu un concert de pian al artistului american Zalmen Mlotek, urmat de spectacolul „Stele rătăcitoare”, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat. Marți, 22 noiembrie, de la ora 19.00, este programat un spectacol-eveniment: „Nuntă în Fernwald”, o coproducție internațională Teatrul Evreiesc de Stat & Teatrul Național Idiș Folksbiene (SUA). Miercuri, 23 noiembrie, de la ora 19.00, „Le Théâtre en L’Air” (Franța) prezintă spectacolul Unchiul Arthur, urmat de concertul Yiddish Art Trio (SUA).

Festivalul continuă joi, 24 noiembrie, de la ora 19.00, cu spectacolul Bei Mir Bist Du Shein (Teatrul Yiddishpiel, Israel), urmat de reprezentația „The Essence: A Yiddish Theater Dim Sum” (SUA). Vineri, 25 noiembrie, de la ora 19.00, spectatorii sunt așteptați la spectacolul Shir Hashirim, în interpretarea Teatrului Zydowski, din Polonia, urmat de un concert A. G. Weinberger.

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, are loc spectacolul „Reflecțiile unui poet rătăcit” (Teatrul Idiș Joseph Papp, SUA), urmat de spectacolul muzical Stand-up Lechaim!, în interpretarea Maiei Morgenstern și a celor de la Bucharest Klezmer Band. Prima ediție TES FEST se încheie duminică, 27 noiembrie, de la ora 19, cu spectacolul „Astă seară: Lola Blau”, în interpretarea Teatrului Evreiesc de Stat, urmat de o nouă reprezentație a concertului Stand-up Lechaim!.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.