Primul Laborator de Teatru Tânăr din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-laborator-de-teatru-tanar-din-romania/

Teatrul EXCELSIOR şi Asociaţia TETA organizează la Bucureşti, între 12 şi 15 mai, RELIEF – primul laborator de teatru tânăr dedicat adolescenţilor din România.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2016

 
RELIEF își propune să valorifice și să valideze arta teatrală făcută de adolescenți, punând bazele unui cadru inspirațional, concentrat pe experiment și învățare: 90 de liceeni vor juca pe scena Teatrului EXCELSIOR și vor lucra, timp de trei zile, cu 6 regizori și 6 muzicieni.Proiectul este compus din două secțiuni: Secvențe și Spectacole de Teatru Tânăr.
Secvențe este secțiunea necompetitivă, în cadrul căreia adolescenții vor lucra timp de trei zile pe o scenă dintr-o piesă de William Shakespeare, sub îndrumarea câtorva dintre cei mai prolifici tineri regizori din România:

Bobi Pricop (montări la Teatrul ACT, Teatrul Bulandra din București, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova ș.a)

Vlad Cristache (montări la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul EXCELSIOR, Teatrul de Comedie din București ș.a)

Horia Suru (montări la Teatrul Național din București, Teatrul ACT, Teatrul Maria Filotti din Brăila ș.a)

Erwin Simsensohn (montări la Teatrul Național Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat din București, Teatrul Național Târgu-Mureș ș.a)

Alex Mâzgăreanu (montări la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț ș.a)

Dragoș Mușoiu (montări la Teatrul de Comedie din București, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova ș.a).

Fiecărui regizor i se va alătura și un colaborator muzical. Pe 15 mai, fiecare trupă va prezenta pe scena mare a Teatrului EXCELSIOR momentul teatral dezvoltat împreună cu regizorii îndrumători.
Spectacole de teatru tânăr reprezintă secțiunea competitivă a RELIEF. În primele două zile de festival, trupele vor fi invitate să își prezinte spectacolele de teatru pregătite în prealabil, în fața unui juriu compus din personalități marcante ale scenei românești.

Cele șase trupe invitate să ia parte la prima ediție a RELIEF sunt Amprente, Brașov, cu spectacolul Pisica Verde, AS, București, cu A fost și încă este, Atelierul de Teatru, Botoșani cu Nu pot să respir), Brainstorming, București cu The Breakfast Club, Drama Club, Botoșani cu Harap-Alb?! și Seism, Focșani, cu Stelele sunt ultima mea grijă.
RELIEF este primul proiect din România gândit să prezinte publicului bucureștean atât produsele unui portofoliu pregătit în prealabil cât și rezultatele creative ale unui laborator intensiv de trei zile. RELIEF creează un context dedicat experimentului sub presiune, un context care își propune să dezinhibe și să elibereze spiritul creator, toate acestea însă sub îndrumarea unor profesioniști.

 
„Ethos-ul Teatrului EXCELSIOR s-a aliniat perfect cu cel al organizatorilor Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, de la Alexandria. Împreună am gândit un laborator care își propune să aducă în fața publicului din București câteva dintre cele mai performante trupe de teatru de adolescenți din România. Credem că necesitatea unui astfel de eveniment este una reală, cu atât mai mult cu cât produsele teatrale create de liceeni suferă de o slabă vizibilitate și validare. Cred cu onestitate că multe dintre aceste spectacole pot sta cu ușurință alături de cele ale profesioniștilor. Regizorii invitați în cadrul acestui proiect îi vor ghida pe participanți, oferind instrumente și îndrumare pentru dezvoltarea momentului teatral. Aproape 90 de adolescenți din întreaga țară se vor manifesta creativ în cele trei zile de laborator. Iar pe 15 mai o să putem vedea rezultatele. Ne dorim ca adolescenții care joacă astăzi pe scena RELIEF să fie în câțiva ani actorii profesioniști ai EXCELSIORULUI. Acest proiect reprezintă doar primul pas dintr-o strategie pe termen lung, care își propune să creeze o comunitate coagulată în jurul teatrului, o comunitate de tineri artiști care poate crește împreună cu noi.”  (Adrian Găzdaru – directorul Teatrului EXCELSIOR).

 
RELIEF este un eveniment organizat de către Teatrul EXCELSIOR, în parteneriat cu Asociația TETA (Ideo Ideis).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.