Primul muzician asiatic care a câștigat competiția de dirijat „Gustav Mahler”, invitat la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-muzician-asiatic-care-a-castigat-competitia-de-dirijat-gustav-mahler-invitat-la-sala-radio/

Vineri, 14 februarie, ora 19.00, Sala Radio este gazda unui concert cu doi invitaţi speciali aplaudaţi pe scenele internaţionale: tânărul dirijor Kahchun Wong (33 de ani), primul muzician asiatic care a câştigat prestigioasa competiţie internaţională de dirijat „Gustav Mahler” (Germania, 2016) şi violonistul român Valentin Șerban, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2020

Evenimentul propus de Orchestra Națională Radio aduce în fața publicului Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră al lui Mozart. Amadeus și-a compus 4 dintre cele 5 concerte pentru vioară aproape unul după celalalt, în 1775… la doar 19 ani!

Partea a doua serii cuprinde Simfonia nr. 5 ce poartă semnătura compozitorului rus Dmitri Șostakovici, lucrare ce s-a bucurat de mare succes și peste jumătate de oră de aplauze la premiera de la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad), în 1937.

Născut în Singapore într-o familie de origine chineză, Kahchun Wong a debutat în martie 2015, alături de Singapore Symphony Orchestra și începând de atunci a dirijat pe patru continente ansambluri de prestigiu ca Los Angeles Philharmonic, Berlin Konzerthaus Orchestra sau Sankt Petersburg Symphony Orchestra și, din 2018, este dirijor principal al orchestrei germane Nuremberg Symphony Orchestra.

După ce a câștigat Gustav Mahler Conducting Competition (2016), Kahchun Wong a fost invitat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel (care a obținut aceeași distincție în 2004!) să dirijeze Filarmonica din Los Angeles în stagiunea 2016-2017! În Asia a dirijat ansambluri ca China Philharmonic, Shanghai Symphony, Tokyo Philharmonic, Tokyo Symphony, Osaka Symphony, Hiroshima Symphony etc.

În stagiunea 2019-2020 se va afla pentru prima oară la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca Detroit Symphony Orchestra, Calgary Philharmonic, Philharmonisches Orchester Heidelberg, Japan Philharmonic ș.a. De asemenea, revine în fața unor orchestre pe care a avut deja ocazia să le dirijeze, ca Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National du Capitole de Toulouse și Singapore Symphony.

Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de Master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea violonistei Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (începând cu anul 2012) și în prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

Violonistul român a participat la festivaluri precum Festivalul „Krzyzowa Music of Europe” în Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Festivalul SoNoRo (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.