PRIMUL PAS, proiect social pentru copii în centrele de plasament din Sectorul 2, București
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-pas-proiect-social-pentru-copii-in-centrele-de-plasament-din-sectorul-2-bucuresti/

Școala Teatrul de Artă Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, au dat startul, în această săptămână, proiectului PRIMUL PAS – Program de Dezvoltare personală prin teatru pentru copii şi adolescenţi, din mediul instituţionalizat din Bucureşti, sector 2.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2022

Acest program al Școlii Teatrul de Artă București, își propune să organizeze, în patru centre de plasament din sectorul 2 al capitalei, cursuri de dezvoltare personală prin teatru, pentru copiii și adolescenții instituționalizați.

Proiectul răspunde domeniului educativ și reprezintă o soluție la preocupările autorităților privind educația prin cultură a tinerilor din Sectorul 2. Astfel, proiectul “Primul pas” susține participarea cât mai largă și mai implicată a copiilor din mediul instituționalizat în sectorul artistic, având drept priorități implicarea activă a acestor categorii speciale de copii, încurajarea accesului acestora la activități artistice, încurajarea demersurilor colaborative și a parteneriatelor inovatoare între organizațiile culturale și artistice, dar și între organizații, instituții publice și mediul privat.

Copiii instituționalizați, odată plecați din instituțiile care i-au protejat până la vârsta majoratului, întâmpină mari dificultăți în a fi acceptați fără suspiciuni, în cadrul societății. La această se adaugă și dificultățile de comunicare, pe care le au la nivel emoțional, care măresc riscul de a fi acceptați ca indivizi normali, capabili să își îndeplinească rolul în societate.

Pornind de la această nevoie a copiilor instituționalizați, Școala Teatrul de Artă și Primăria Sectorului 2 și-au unit forțele pentru dezvoltarea și implementarea Primului Pas – proiect social de dezvoltare personală a copiilor abandonați – această categorie asupra căreia nu mai planează atenția publicului larg, într-o societate preocupată de satisfacerea nevoilor imediate și de asigurarea traiului pe termen scurt și mediu.

Proiectul “Primul Pas” susține participarea cât mai largă și mai implicată a copiilor din mediul instituționalizat în sectorul artistic și are drept priorități, implicarea activă a categoriilor speciale de public, încurajarea accesului la activități artistice, încurajarea demersurilor colaborative și a parteneriatelor inovatoare între organizațiile culturale și artistice dar și între organizații, instituții publice și mediul privat.

Proiectul se va desfășura pe parcursul lunii iulie, iar cursurile vor fi finalizate cu montarea a câte unui spectacol, în cadrul căruia vor participa elevii fiecărei instituții de plasament partenere.

În cadrul proiectului participă actori cu experiență în pedagogie teatrală și psihologi calificați în lucrul cu copiii. Școala Teatrul de Artă București este o instituție independentă, care a luat naștere în anul 2012 și care are ca obiect principal de activitate derularea de programe (cursuri și ateliere de dezvoltare personală prin teatru, arta vorbirii sau scriere creativă) pentru copii, adolescenți și adulți. De peste nouă ani, Școala Teatrul de Artă a pregătit peste 300 grupe de cursanți. O parte dintre aceștia au fost ulterior selectați de firmele de casting pentru reclame/filme, și-au creat propriile trupe de teatru sau de improvizație, la nivel amator sau au urmat cursurile facultăților de teatru și film.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.