Primul proiect new-media al regizoarei Anca Damian va fi prezentat la Institutul Goethe
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-proiect-new-media-al-regizoarei-anca-damian-va-fi-prezentat-la-institutul-goethe/

„În căutarea paradisului A.R.” este o expoziţie de realitate augmentată care acompaniază cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian: „Insula”. Expoziţia va putea fi vizitată la Institutul Goethe din Bucureşti de joi, 27 octombrie, până sâmbătă, 19 noiembrie 2022.

Un articol de Ziarul Metropolis|19 octombrie 2022

După un periplu la marile festivaluri printre care Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Competitia Internationala la Annecy IFF, Busan IFF (și în peste 50 de festivaluri până acum), filmul „Insula” va intra în cinema din 11 noiembrie. Plecând de la cartea „Robinson Crusoe” publicată în 1719, Gellu Naum a abordat în stilul suprealist caracteristic temele aventurii, naufragierii și singurătății în piesa de teatru „Insula” (1979). Textul a avut parte de diferite montaje, dar proiectul de teatru-concert conceput de Ada Milea & Alexander Bălănescu Quartet a fost unul dintre cele mai de succes adaptări. Comisionat de Oxford Contemporary Music, spectacolul a avut premiera în 2006, la Wesley Memorial Church în Londra iar ulterior s-a bucurat de un mare success în România. Inspirată de această adaptare, Anca Damian a imaginat filmul de animație ”Insula” – un musical post-modern care reactualizează tema lui Robinson Crusoe la realitățile contemporane: criza climatică, tema refugiaților, revizitarea colonialismului din perspectiva secolului 21.

Până la vizionarea filmului în cinema, publicul este invitat să plonjeze în oniricul univers vizual al filmului. „În căutarea paradisului A.R.” este o expoziție imersivă ce folosește noile tehnologii pentru a augmenta scene-cheie din film printr-un limbaj artistic încă nou și în curs de dezvoltare. Anca Damian ne invită să intrăm în lumea filmului, folosind ecranele telefoanelor mobile și tabletelor pentru a parcurge o călătorie inițiatică în căutarea Paradisului – plecând de la coliba lui Robinson, către ocean și apoi către turnul din Babel unde are loc Carnavalul Plăcerilor. Aveți grijă că veți întâlni pe drum pirați și este posibil să fiți devorați de Mama Natură!

„Aflat la intersecţia artelor (literatura, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul Insula are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit. Prin expoziţia de realitate augmentată spectatorul experimentează căutarea Paradisului alături de personajele filmului, devenind el însuşi parte din univers”, spune Anca Damian.

Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Institutul Goethe (Calea Dorobanți 32, București) joi și vineri între 16:00 – 20:00 sau sâmbătă între 11:00 – 17:00. Lucrările pot fi explorate în realitate augmentată prin intermediul aplicației „In Search of Paradise AR” disponibilă pe App Store și Play Store, iar vizitatorii expoziției vor fi ghidați de personalul institutului, dacă este solicitat acest lucru.

Mai multe informații în evenimentul Facebook dedicat și pe pagina de Instagram.

Produs de Aparte

Parteneri: Institutul Goethe București, Asociatia Română a Femeilor în Cinema

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening.

O co-producţie româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiţia Big Screen, urmată de proiecţii în selecţiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF.

Anca Damian a studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în Bucureşti, unde s-a specializat în imagine de film şi mai târziu a obţinut un doctorat în Artă, cinematografie şi media. A lucrat ca regizoare, scenaristă şi producătoare la mai multe lungmetraje şi animaţii. Filmografia ei include „Întâlniri încrucişate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) şi „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internaţional şi au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varşovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages şi nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al şaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.

 

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?