Primul weekend de FITS 2018 se încheie în forță
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-weekend-de-fits-2018-se-incheie-in-forta/

După două prime zile care au adus un număr impresionant de oameni pe străzile oraşului şi în sălile de spectacole, la conferinţe sau expoziţii, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă cu spectacole eveniment, lansări de carte şi discuţii culturale de valoare.

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2018

Volumul „GIGI CᾸCIULEANU – OmulDans”, semnat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu și publicat de Editura Institutului Cultural Român, în colaborare cu Editura Nemira, s-a lansat pe 10 iunie, ora 13.00, la Librăria Habitus, Piața Mică 4, Sibiu. Cartea-album „GIGI CᾸCIULEANU – OmulDans” provoacă emoţie, fiind realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean, în trei versiuni – română, franceză, engleză.

Mărturii, gânduri, confesiuni, poeme, desene dezvăluie o faţă tainică a artistului. Gigi Căciuleanu dansează pe foaia albă cu aceeaşi graţie ca pe scenă, compunând un chip cioplit din frânturi de viaţă, din frânturi de corp, din zdrenţe de vis, din picături de hău.“

O călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant. Un artist care, în copilărie, trăieşte trauma „dosarelor politice”, cunoaşte apoi drama exilului „când era singur, un anonim cu o valiză în mână”, dar şi consacrarea şi preţuirea naţională şi internaţională.

Tot duminică, 10 iunie, și luni, 11 iunie, „Laptele Mamei” – Un Cântec de Dragoste pentru Părinți al Kibbutz Contemporary Dance Company se vede la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate). Directorul artistic, Rami Be’er, analizează, prin intermediul dansului, iubirea părinților săi, supraviețuitori ai Holocaustului, pentru moștenirea culturală europeană pe care i-au transmis-o lui. Acolo, în „cavernele dansului”, reușește, pentru un moment, să trezească fragmente de amintiri din viața și cultura pe care a primit-o de la tatăl și mama lui. Pe o scenă slab-luminată, parțial de un candelabru care atârnă în centru, el creează atmosfera unui spațiu întunecat din care răzbat bătăi de inimă. La ora 18:00, la Biserica Reformată Calvină, va putea fi urmărit, așadar, un concert gospel de excepție.

În oferta festivalului se regăsește și London Community Gospel Choir, un grup adaptabil, flexibil, care creează melodii dinamice, cu armonii bogate. Corul LCGC este cunoscut pentru flerul gospel funky, ritmurile swing, RnB și sunetul emoționant, acompaniat de coregrafii revigorante și gimnastica vocală, cu ajutorul cărora construiesc un sunet memorabil și inspirațional. Corul a susținut reprezentații pe cele mai mari scene din Marea Britanie: pe stadionul Wembley (finala Cupei Angliei) și la Royal Albert Hall, fiind adesea invitat la Festivalul Glastonbury.

Regele moare”, unul dintre primele spectacole sold out ale acestei ediții a FITS, se joacă și azi, de la ora 18:00, la Fabrica de Cultură UniCredit. „Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim” – motivează dramaturgul Eugène Ionesco nașterea piesei „Regele moare”. Textul este cea mai caldă, înduioșătoare și sinceră mărturisire a omului Eugène Ionesco despre marea întâlnire finală. Neliniștile nesfârșite, agonia permanentă din Jurnalele sale își găsesc transpunerea dramatică într-unul dintre cele mai profunde „poeme” despre moarte și acceptarea ei. + spectacol la care s-au suplimentat bilete.

Și spectacolul de fado intră în recomandările zilei. La ora 20:00, în Biserica Ursulinelor, o întâlnire cu Ana Pinhal, născută pe 15 februarie 1980 în Leça da Palmeira, Porto, Portugalia. Muzica, precum și alte ramuri ale artei, a fost prezentă în viața ei de la o vârstă fragedă. În 2002 a absolvit Facultatea de Design Grafic, deși lucra deja ca o cântăreață profesionistă; la început a fost cântăreață de Bossa Nova și, mai târziu, voce secundară în formația BoiteZuleika din Porto. Pe lângă proiectul Fado Violado, Ana Pinhal este și cântăreață de fado rezidentă la Casa da Mariquinhas și la Real Taberna Fado, în Porto, și face parte din formația Fado in Porto, la pivnițele de vinuri porto Calém, din Vila Nova de Gaia.

În Piața Mare, în cadrul circuitului de evenimente în aer liber susținute de Banca Transilvania – de la ora 21:45, Molecole Show (Italia) prezintă Sky Dance. Acesta este un spectacol aerian complet, inspirat de imaginarul colectiv, în care se poate zbura cu o mulțime de baloane. „Plutire și vis” are un decor elegant care uimește publicul prin simplitatea sa minunată, în contrast cu puterea efectelor sale.

Urma sărbătorește în 2018 15 ani de existență, printr-un concert la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, tot în Piața Mare, de la ora 22:30. În primăvara anului 2003, la Cluj, demarau înregistrările primului material discografic URMA, intitulat Nomad Rhymes. Începând cu concertul susținut la răsărit, pe plaja din Vama Veche, în cadrul primei ediții a festivalului Stufstock, URMA a îmbogăţit scena rock-ului alternativ cu o evoluţie constantă, marcată de succes, semnând până în prezent 4 albume remarcabile, „Nomad Rhymes” (2003), „Anger is a Gift” (2005), „Trend Off” (2007), „Lost End Found” (2013), şi cu apariţii live memorabile în România, Ungaria, Franța, Germania, Elveția și Marea Britanie.

Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), pe toată perioada festivalului, între 09:00 – 20:00, iar biroul Info Desk de află în același loc, cu același program de funcționare. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Foto: Cristi Cojocariu, Paul Baila

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol

06
/01
/16

Daniel Craig, protagonistul filmelor din seria "James Bond", are o apariţie episodică în noul film din franciza "Războiul stelelor", intitulat "Star Wars: Trezirea Forţei", în care starul britanic interpretează rolul unui soldat din Infanteria stelară care rosteşte patru replici în acestă peliculă.

05
/01
/16

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 17:30, maestrul Andrei Șerban va susține la Opera Națională Română Iași o conferință de presă la care va avea are acces și publicul. Împreună cu Mihaela Marin, Andrei Şerban va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului.

05
/01
/16

Ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră - publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.