Prin București, cu Tramvaiul Poeziei
https://www.ziarulmetropolis.ro/prin-bucuresti-cu-tramvaiul-poeziei/

Julius Meinl, în parteneriat cu asociaţia Arta nu Muşcă, anunţă lansarea Tramvaiului Poeziei. Acesta va circula pe ruta tramvaiului 1, în perioada 10 septembrie – 01 octombrie, şi va transforma fiecare călătorie într-un moment de relaxare. Va întâmpina călătorii cu decoruri speciale, cărţi de poezie, cafea, muzică şi multe alte surprize.

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2019

Inițiativele Julius Meinl din cadrul proiectului au fost gândite și create special astfel încât călătorii să se bucure din plin de experiențe inedite. Aceștia pot găsi în timpul lecturii, vouchere cu premii ascunse printre paginile cărților. Mai mult decât atat, călătorii vor fi provocați să dea frâu liber imaginației și să compună propriile versuri, iar fiecare creație va fi recompensată. Pentru ca diminețile să înceapă bine, în perioada 23 – 27 septembrie, stația de tramvai Dr. Felix (zona Victoriei) va deveni stația de poezie în care toți călătorii vor primi câte o cafea gratuită din partea brandului.

„Încă de când am descoperit Tramvaiul Poeziei ne-am dat seama că este exact genul de proiect care se potrivește perfect cu valorile brandului, astfel că am acceptat cu drag propunerea de a fi parteneri și de a ne uni forțele pentru a atinge obiectivul comun: să ducem poezia mai aproape de oameni. Îndemnăm oamenii să participe într-un număr cât mai mare, deoarece o călătorie cu tramvaiul va fi transformată într-o adevărată experiență culturală”, a declarat Mădălina Sultan, marketing manager Julius Meinl România.

Proiectul aparține organizației nonguvernamentale Arta nu Mușcă și are ca scop să aducă poezia mai aproape de oameni și să ofere cât mai multor persoane accesul la cultură. În interiorul tramvaiului va fi amenajată o bibliotecă interactivă cu cărți de poezie contemporană și clasică, iar pe parcursul celor 3 săptămâni vor exista și momente artistice precum concerte de jazz, slam poetry și recitare.

„Tramvaiul Poeziei este despre a stârni curiozitatea călătorilor, a publicului larg, de a crea un obicei de lectură prin biblioteca interactivă, de a se lase inspirați în traseul lor spre școală, serviciu, piață. Să își dea voie să simtă, să privească orașul de la fereastră cu alți ochi, să zâmbească, să aibă nițel încredere”, a spus Loredana Munteanu, fondatoare a organizaţiei nonguvernamentale Arta nu Muşcă.

Julius Meinl lansează și o provocare inedită, un concurs de poezie pentru toți cei care sunt pasionați de scris. În perioada 9 – 16 septembrie, toți cei care vor să participe se pot înscrie aici, iar cele mai frumoase poeme vor fi colantate pe geamurile Tramvaiului Poeziei.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

20
/02
/14

Vineri, 21 februarie, la ora 18.00, la Librăria Bastilia, din Bucureşti, Adriana Babeţi împreună cu invitaţii săi vor readuce în atenţia publicului poveştile amazoanelor celebre din istorie, cu prilejul lansării volumului Amazoanele. O poveste, apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

19
/02
/14

Astăzi, de la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din "La noi, când vine iarna", primul său roman, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom, în ediţie revăzută.

18
/02
/14

“Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar” – spune Lucian Boia în noua sa carte. Volumul va fi lansat joi, 20 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

18
/02
/14

Astăzi, de la ora 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu organizează prima întâlnire din acest an a Clubului Cărţile Denisei. Ediţia este dedicată scriitorului francez Eric Emmanuel Schmitt şi volumului de povestiri “Visatoarea din Ostende“ - bestseller Gaudeamus 2013. Participă: Radu Gabrea, Alice Năstase, Silvia Dumitrache şi actriţa Ilinca Goia.

16
/02
/14

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai premiate şi elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, apărut în două ediţii la Polirom (2011, 2014), va fi tradus şi în Turcia. Ediţia în limba turcă va apărea în 2015, la Editura Dedalus.

12
/02
/14

Romanul „Dragoste” de Isabel Allende va fi lansat joi, 13 februarie, de la ora 19.00, chiar înainte de Valentine’s Day. Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de Allende, ]n timp ce companiamentul muzical va fi asigurat de Maxim Belciug la chitară clasică.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.