Producătorii Tudor Giurgiu, Ada Solomon și Bianca Oana au încheiat sesiunile one to one cu cei 11 participanți la New Draft
https://www.ziarulmetropolis.ro/producatorii-tudor-giurgiu-ada-solomon-si-bianca-oana-au-incheiat-sesiunile-one-to-one-cu-cei-11-participanti-la-new-draft/

Cea de-a treia ediţie a rezidenţei New Draft, dedicată dezvoltării de scenarii de lungmetraj, a atins un nou punct important odată cu finalizarea sesiunilor de feedback între producătorii Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Bianca Oana şi cei 11 participanţi selectaţi.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2024

Întâlnirile, desfășurate online, au oferit fiecărui participant ocazia de a primi sfaturi personalizate, menite să le îmbunătățească proiectele și să le pregătească pentru următoarele etape de dezvoltare.

”Participarea la New Draft a fost pentru mine din nou o experiență de învățare, de întâlnire cu preocupările și universurile unor tineri cineaști extrem de talentați. Sper că în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut am reușit să le ofer din experiența mea la fel de mult pe cât mi-au oferit ei din perspectiva lor și a generațiilor lor asupra lumii în care trăim. Sunt convinsă că multe dintre proiectele New Draft vor deveni repere pentru cinematografia românească și vor continua parcursul de succes al cineaștilor români”, afirmă producătoarea Ada Solomon, anul acesta pentru a treia oară parte din New Draft în calitate de producător creativ.

Regizorul și producătorul Tudor Giurgiu, și el prezent în cadrul rezidenței încă de la prima ediție, declară: „Fiecare ediție New Draft a fost o ocazie să descopăr subiecte noi, să aflu ce îi preocupă pe tinerii scenariști și regizori. E refreshing să intri într-un punct în care povestea încă se lucrează, să oferi feedback și să dezbați direcții. E un proces viu. Și legătura, chiar una punctuală de input pe un draft incipient, dintre scenarist și producătorul creativ, este foarte importantă pentru amândoi“.

Întâlnirile one to one sunt un moment important în cadrul rezidenței New Draft. După cum povestesc chiar ei, producătorii au adus nu doar feedback creativ, ci și o perspectivă practică asupra viitorului proiectelor. Tudor Giurgiu, Ada Solomon și Bianca Oana au împărtășit atât sugestii punctuale, cât și sfaturi generale privind industria filmului, bucurându-se de șansa de a descoperi subiectele și oamenii din spatele lor.

„New Draft 2024 a fost o experiență deosebită anul acesta. Mi-a făcut plăcere să descopăr proiecte bine justificate și într-un stadiu suficient de evoluat pentru a permite discuții fructuoase la nivel de scriere creativă. Am apreciat deschiderea participanților la feedback, dar și capacitatea lor de auto-reflecție și dorința de a merge în locuri neexplorate cu poveștile lor. Voi urmări cu interes evoluția lor“, spune producătoarea Bianca Oana, anul acesta la a doua participare în cadrul rezidenței.

În total, anul acesta, 50 de aplicanți din București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași și-au înscris proiectele la ediția a treia a rezidenței New Draft. Trainerii New Draft sunt Ana Agopian (scenaristă și regizoare de film, consultantă de scenarii), Crăița Nanu (selecționeră, curatoare de film și consultantă de scenarii) și Andreea Cristina Borțun (regizoare de film, dramaturgă și manager cultural).

Prima sesiune dedicată întâlnirilor de feedback s-a desfășurat fizic între 29 iulie și 2 august, la Lente – Dionisie Lupu. Cea de-a doua serie de întâlniri a fost online, iar participanții au avut discuții cu cei trei producători, Tudor Giurgiu, Ada Solomon și Bianca Oana. În cea de-a treia sesiune de lucru participanții și trainerii se vor întâlni fizic pentru a finaliza lucrul la proiecte și pentru a pregăti pitch-ul programat pentru luna octombrie.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.