Produse Domestice, pe scena Teatrului Apollo111
https://www.ziarulmetropolis.ro/produse-domestice-pe-scena-teatrului-apollo111/

Produse Domestice, un proiect amplu de Teatru de Investigaţie realizat de Ioana Păun alături de o echipă de artiste şi jurnaliste, îşi va relua reprezentaţiile în România, pe scena Teatrului Apollo111. Produse Domestice spune povestea reală a unei bone filipineze abuzată de angajatorii ei din Bucureşti şi le are în rolurile principale pe Ioana Flora şi Smaranda Nicolau. Prima reprezentaţie va avea loc Duminică, 11 martie, de la ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2018

Produse Domestice utilizează spectacolul, jurnalismul și advocacy-ul pentru a face vizibile poveștile lucrătoarelor domestice.

Bazat pe o investigație jurnalistică de peste 4 ani „Produse domestice“ a cartografiat un teritoriu virgin, devenind unul dintre cele mai notorii proiecte de artă socială din ultimii ani, atrăgând interesul festivalurilor și mass-media și o nominalizare la premiile AFCN pentru cel mai bun proiect de activare intra-culturală.

În primele reprezentații ale piesei, rolul lui Joy a fost jucat de Ynia, o ingineră din Filipine care lucra ca bonă în România, iar după plecarea ei din țară actrița Ioana Flora a intrat în pielea personajului.

Spectacolul pornește de la o poveste reală și va fi urmat de un interviu cu bone filipineze, condus de jurnalista Laura Ștefănuț, la care publicul este binevenit să adreseze întrebări.

La fel cu romanii care pleaca să lucreze în Spania, Italia sau Vestul bogat, mii de  filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu le recunoaște munca. Produse Domestice pornește de la experiențele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicațiile muncii domestice plătite și neplătite. Vorbește despre adevăratul preț al muncii domestice și instigă împotriva sexualizării acesteia.

Textul spectacolului a fost scris de Xandra Popescu, muzica a fost compusă și va fi interpretată live de Cătălin Rulea, cu Diana Miron la voce, mișcarea e semnată de Carmen Coțofană și investigația de Laura Ștefănuț.

Foto: Produse Domestice – apollo111.ro

 

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.