Profesiile noi și inovatoare, în dezbatere
https://www.ziarulmetropolis.ro/profesiile-noi-si-inovative-in-dezbatere/

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la o dezbatere care îşi propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiţi în clustere şi startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare şi modalitatea de finanţare?

Un articol de Liliana Matei|9 iunie 2021

Răspunsurile le aflați de la experții invitați de Formare Culturală, Christina Leucuța – senior consultant la CLUSTERO și Cristina Țoncu, cofondator și director la Techcelerator.

Moderatorul evenimentul este Oana Nasui.

Dezbaterea marca Formare Culturală invită specialiști cu expertiză în profesii creative din România, cu accent pe meseriile noi, contemporane, inovative.

Dezbaterea va fi filmată și difuzată online pe Facebook, YouTube și LinkedIn, va permite comentarii ulterioare și va putea fi accesată și post-event, prin înregistrarea pusă la dispoziție în rețelele profesionale Formare Culturală.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/307264087776802

Eveniment LinkedIn: https://www.linkedin.com/events/6802875776061505538/

www.FormareCulturala.ro

www.facebook.com/FormareCulturala

www.youtube.com/user/modernismpunctro, playlist Formare Culturală shorturl.at/aksE6

www.linkedin.com/company/formare-culturala       .

Un proiect al platformei Formare Culturală

Proiect colateral Romanian Design Week 2021.

Dezbaterea culturală este inclusă în programul „Formare Culturală Aplicată”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partenerii programului: Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu Cesianu, Modernism.ro, Revista Cultura, Ziarul Metropolis, Ediția de Dimineață.

Cristina Țoncu este conomist prin educație li suporter înflăcărat al fondatorilor de startup-uri prin profesie. Parte din ecosistemul de startup-uri local de mai bine de 8 ani. Co-fondator Techcelerator, accelerator de startup-uri de tehnologie early-stage activ din 2018 și premiat de Central and Eastern Startup Awards (CESA).  Experiență de 10 ani în management consulting și coordonator sau parte din mai multe proiecte dedicate susținerii antreprenoriatului (Investors Dinner, RICAP, Global Entrepreneurship Network, Creative Business Cup, SEA Startup Ecosystem Accelerator, Get in the Ring, EIT Digital Arise).

Cristina este co-founder și manager al programului de accelerare Techcelerator, primul program de accelerare dedicat startup-urilor în tehnologie care facilitează participanților obținerea de runde de finanțare early stage oferite de partenerul programului, Fondul de investiții, GapMinder.  Anterior,  Cristina a condus operațiunile programului de accelerare RICAP, Romanian Inovation Commercialization Assistance Program. A coordonat strategia acestuia și a dezvoltat și ținut legătura cu organizații de profil din România și lume.  A mobilizat mentori notorii și experți din industrie pentru a se alătura programelor, a  menținut relații cu partenerii finanțatori și au coordonat procesul de audit al programelor.

Cristina are 10 ani de experiență în managementul operațional și financiar al proiectelor. Este membru fondator al Hexagon Venture, companie cu misiunea de a sprijini comunitatea de startup-uri cu consultanță și instruire pentru creșterea unor afaceri de succes. Anterior, Cristina a fost Consultant în cadrul GEA Strategy & Consulting (astăzi fusionata cu Civitta) care sprijină principalele sectoare de dezvoltare strategică ale companiei: cercetare și dezvoltare, antreprenoriatul sau industriile creative și culturale. Experiența tipică variază de la accesarea fondurilor UE la dezvoltarea afacerilor, instruire sau managementul proiectelor. Este certificată ca manager de proiect de CODECS România și Open University din Marea Britanie și ca Auditor Intern pentru Sistemul de Management al Calității ISO 9001 de către TUV Austria România. Este economist și absolvent al Academiei de Studii Economice din București.

Techcelerator este angajat într-o misiune îndrăzneață de consolidare a ecosistemului de startup din România prin accelerarea creșterii celor mai extraordinari fondatori și a startup-urilor lor cu cel mai mare potențial de a cuceri piața globală. Susține fondatorii și startup-urile locale pentru a-și accelera rapid afacerile printr-un pachet bogat de resurse. www.techcelerator.ro

Christina Leucuța este Senior Advisor CLUSTERO-Asociația Clusterelor din România, consultant expert politici industriale și sociale, creare și dezvoltare clustere/poli de competitivitate, antreprenoriat și management strategic, cluster benchmarking, internaționalizare și networking, parteneriate internaționale, promovare, marketing și branding. Este Ambasador Special al Strategiei Europene a Dunării; membru în Steering Committee al Axei prioritare 8 Competitivitatea Întreprinderilor și Clustere de Excelentă al Strategiei Europene pentru regiunea Dunării și al Grupului de lucru „Clustere de Excelenta”; consultant național pentru proiecte inițiate de Organizația Internațională a Muncii de la Geneva (conceptul de muncă decentă în industria de textile confecții din România) și Centrul Internațional de Comerț – Geneva.

A fost coordonator în cadrul Proiectelor INOV CLUSTER și INOV CLUSTER II „Dezvoltarea conceptului de pol de competitivitate și a clusterelor în plan regional, suport al creșterii competitivității operatorilor economici din industrie, finanțate prin Planul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare din Industrie al Ministerului Economiei-Direcția Generală Politică Industrială și Competitivitate (2008-2010 și 2011-2012); beneficiarii proiectelor: întreprinderi, universități, agenții de dezvoltare regională, camere de comerț și industrie, institute de cercetare dezvoltare; participant la elaborarea studiilor Institutului European din România nr. 7 (Politică industrială a României în perioadă post aderare SPOS 2007) și nr. 4 (Potențialul competitiv al creșterii economice-linii directoare pentru o nouă politică industrială în România-SPOS 2010); consultant în cadrul seminariilor TAIEX-Comisia Europeană în Republică Moldova cu tematică „Dezvoltarea unui ghid de implementare a conceptului de cluster inovativ în Republică Moldova” mai și septembrie 2010 Chișinău; beneficiari: reprezentanți industrie, Academia de Științe a Moldovei, Agenția de Transfer Tehnologic, ODIMM, Ministerul Economiei, ANTREC, ONG-uri; lector în cadrul seminariilor de instruire și consultanță din cadrul Programului „Competitivitate și inovare-Firme, Clustere și Dezvoltare Economica” finanțat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca în afiliere cu Harvard Business School aprilie 2013; beneficiarii cursului: întreprinderi, universități, institute de cercetare, consultanți, clustere emergente și inovative, poli de competitivitate; speaker la Conferința internațională „Clustere inovative-cheia succesului în afaceri internationale”, București octombrie 2012 și Murighiol, iunie 2014 „Inovarea socială în clustere”; speaker la seminarul internațional din cadrul Târgului Regional de Inovare INNoMatch aprilie 2013 Arad privind „Specializarea inteligență și clusterele”; speaker la Conferința internațională de la Vukovar-Croația, septembrie 2013 în cadrul Strategiei Dunării-Axă Prioritară 8 „Competitivitatea întreprinderilor și clustere de excelenta” privind „Politici inovative legate de sectoarele creative și culturale din regiunea Dunarii”, înscrierea clusterelor din România pe platformă Creative Danube; manager de proiect la Ministerul Economiei în proiectul SEENECO-Rețeaua Sud Est Europeană a Clusterelor de Excelentă (Promovarea excelenței managementului de cluster în UE) – Programul CIP; manager de proiect la Ministerul Economiei în proiectul ClusterPoliSEEPolitici de cluster mai inteligențe pentru Europa de Sud Est-Programul de Cooperare Transnațională SEE.

În calitate de Director al Direcției Politici Industriale și Competitivitate din Ministerul Economiei a coordonat politica industrială bazată pe clustere și poli de competitivitate din România, a reprezentat România în cadrul Comisiei Europene-DG Întreprindere și Industrie – Grupul pentru implementarea politicii industriale și a susținut periodic prezentări la solicitarea Comisiei Europene privind competitivitatea și politică de clustere și poli de competitivitate a României.

Cu experiență profesională în domeniile expertizei culturale: consultanță, management, evaluare, comunicare, formare profesională, Oana Nasui activează ca fondator și dezvoltator de proiecte și programe culturale și creative: managing partner la Nasui collection , dezvoltator cultural la PostModernism Museum, fondator și trainer pe domenii precum management cultural, comunicare și dezvoltarea audiențelor la platforma Formare Culturală, project manager la cea mai mare platformă de promovare a culturii vizuale contemporane românești Modernism.ro, evaluator de proiecte culturale și editoriale și consultant în planificare culturală – programe, strategii, politici: în perioada 2018-2019 a fost coordonator al unei propuneri de politică publică privind Statutul Artistului în România, în cadrul proiectului Cultura Alternativă, a coordonat prima Strategie culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025 și a fost responsabil de comunicare la programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.

Printre organizațiile cu care a lucrat se numără: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Casa Filipescu Cesianu și Muzeul Nicolae Minovici, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național Cotroceni, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) – Facultatea de Litere – Universitatea din București, Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale – Secţia de limba şi literatura japoneză – Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea din București, Facultatea de Istorie – Universitatea din București, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Institutul Cultural Român, Memorialul Închisoarea Pitești, Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Muzeul de Artă Râmnicu Sărat, Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului), Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” Oradea, Memorialul Gherla, St. George’s Hall Liverpool, Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză, Primăria orașului Cascais, Primăria orașului Porto, Casa da Musica Porto, Institutul Cultural Român (finanțator transport Cascais, Porto, Kiev), Institutul Francez București, Ambasada României în Ucraina, Ministerul Culturii din Ucraina, Administrația de Stat a orașului Kiev, Primăria Raionului Shevchenko, Primăria orașului Mîkolaiv (Ucraina), Instituția comunală „Agenția de dezvoltare a orașului Mîkolaiv”, Organizația civică „Centrul de resurse pentru inițiative civice” Mîkolaiv, Modarom S.C.M. Brașov, Fundația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Fundația Baia Mare Capitală Culturală Europeană, Asociația Docuart, Asociația Forums, Asociația MAIE, Asociația Ecosens, Asociația CRIES, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Asociația Istoria Artei, Noaptea Albă a Muzeelor, Noaptea Albă a Galeriilor, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Japan Foundation, Ambasada Japoniei în România, Swan Office Park, Șerban & Asociații, Fujitsu, Epson, Illy, The Institute, Nod Makerspace, Festivalul One World Romania, Photo Film Festival Romania, Fundația Domeniul Otetelișanu, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Muzeul Cineastului Amator, Rizi Design, Castelul Cantacuzino Bușteni, European Confederation of Youth Clubs, Poissonnerie Bruxelles, Erka, Nord Planet, Zeppelin, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Guerilla Radio, TVR.

Clustero

Fondat în 2011, Clustero (www.clustero.eu) este organismul reprezentativ al clusterelor românești și principala platformă de cooperare, schimb de informații și sprijin pentru dezvoltarea peisajului național de clustere bazat pe inovație și internaționalizare. Oferă sprijin și consultanță pentru stabilirea, dezvoltarea și colaborarea în cadrul și între clustere prin formarea rețelei.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.